Včeraj je dopolnil 65 let stripovski junak, ki ga vsak otroški korenjak še danes nariše iz dvojke in petice – Snoopy. Nostalgiki in njihovi otroci se ga bodo spomnili kot psička okrogloličnega in nesamozavestnega fantiča Charlieja Browna iz stripa Peanuts (Oreščki), poznavalci bodo znali obenem pripomniti, da je nastal po vzoru Spika, enega od pasjih ljubljenčkov risarja Charlesa M. Schulza. Spike je namreč, če gre verjeti njegovemu lastniku, razumel kar petdeset angleških besed.

Zmotno bi bilo misliti, da se je Snoopy 10. avgusta 1950 prvič pojavil ob Charlieju, njegov rojstni dan je avtor določil šele leta 1968. Pasji junak se je – sprva kot nemi kuža na štirih nogah, kar zveni precej logično za običajne pse, a Snoopy pač ni običajen – v stripu Peanuts prvič pokazal 4. oktobra 1950, dva dni po objavi prvega Schulzevega stripa. Šele dve leti kasneje so bile Snoopyjeve misli prvič prikazane v striparskih oblačkih, leta 1957 pa se je pasji frajer postavil na zadnji dve nogi in od takrat naprej hodil kot človek.

Navdušenje še traja

Beagle Snoopy ali kot bi mu bojda rekli po domače – angleški brak (mali angleški zajčar) – je bil dobrodušni lik, ki se je vse prerad predajal domišljiji in živel fantazijska življenja. Enkrat je čemel na vrhu svoje pasje hiške in se pretvarjal, da je pisatelj, spet drugič, da je pilot flote med prvo svetovno vojno. Idej mu, se ve, nikoli ni zmanjkalo, četudi mu je največkrat spodletelo. »Da bi preživel, se je moral zatekati v svoj domišljijski svet, sicer bi živel nekakšno bedno, nesrečno življenje,« je usodo pasjega junaka nekoč komentiral avtor Schulz.

Medtem ko se strip še vedno pojavlja v mnogih časnikih, čeprav je Schulz zadnjo izdajo narisal leta 2000, je Snoopy, jasno, nastopil tudi že v televizijski seriji, novembra letos pa bo v kinematografe prišel animirani 3D-film The Peanuts Movie. Režiral ga bo Steve Martino, ki se je podpisal že pod Ledeno dobo 4: Celinski premiki, družbo pa bodo Snoopyju delali njegovi stari kompanjoni Charlie Brown, Lucy in Linus. Največjo napako bi nemara storil tisti štor, ki bi pozabil še na Snoopyevega najboljšega prijatelja – rumenega ptička po imenu Woodstock, katerega govorica je bila, kot se z najboljšimi prijatelji pogosto zgodi, razumljiva zgolj Snoopyju. Da ne bi zamudili vala navdušenja, bo novembra na voljo tudi na filmu temelječa videoigra The Peanuts Movie: Snoopy's Grand Adventure (Snoopyjeva velika dogodivščina).