Medtem ko v družbi telekomunikacijskega operaterja T2 zagotavljajo, da stečaj njihovim 198.000 naročnikom ne bo prinesel nobenih sprememb (položnice bo treba plačevati še naprej, enak ostaja tudi račun za plačilo), pa njegovi lastniki napovedujejo sodni boj proti sklepu o njegovi uvedbi. Kot smo pisali, je ljubljansko višje sodišče ugodilo predlogu upnika, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ocenjuje, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavo in boljše poplačilo upnikov, kot bi ga bili deležni sicer.

Višje sodišče je s sklepom o uvedbi stečaja po oceni največjega lastnika T2 prekršilo 155. člen ustave o prepovedi retroaktivne veljave pravnih predpisov, v konkretnem primeru zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Poleg tega naj bi odstopilo od dosedanje sodne prakse, da se ločitveni upnik sme poplačati le iz zastavljenega premoženja. »S takšno interpretacijo zakona se aktivno posega v že izglasovane in pravnomočno potrjene prisilne poravnave, s čimer nastaja družbi T2 in drugim družbam, ki so v enakem pravnem položaju, nepopravljiva škoda,« ocenjuje Darko Jakofčič, direktor družbe Garnol. Družbi T2 in Garnol ter drugi družbeniki bodo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svojih interesov. Višje sodišče sicer ob tem meni, da navedba o retroaktivnosti ne vzdrži pritožbene presoje.

Kolobocija stečajne zgodbe

Začetek stečaja za T2 je slaba banka sicer predlagala že septembra lani, a se je T2 pritožil. Sodišče druge stopnje je nato razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v nov postopek. V njem je okrožno sodišče sprejelo sklep o zavrnitvi predloga za stečaj, po pritožbi DUTB pa je višje sodišče T2 znova poslalo v stečaj.

Spomnimo, T2 je bil ob začetku prisilne poravnave v večinski lasti kasneje propadlega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena. Leta 2011 je bil dokapitaliziran in je prešel v last upnikov na čelu z družbo Gratel, ki je za T2 gradila optično omrežje po Sloveniji, ter nato na koncu pristal v večinski lasti z Gratelom povezane družbe Garnol. Družbi obvladujeta brata Jurij in Štefan Krč. T2 je sicer lani posloval z dobičkom.