Festival Urbano dejanje, ki nastaja v sodelovanju med studiem Lightbox in klubom ZOO, si je že v prvi izvedbi zastavili visoke cilje. »Festival, ki bo s povezovanjem raznolikosti na inovativen, mladosten in dostopen način širši javnosti predstavil vse glasbene, kulturne, umetnostne in športne elemente urbane kulture v Ljubljani,« so zapisali organizatorji.

Premišljeno stopnjevanje

Dogajanje tako ni omejeno zgolj na večerno zabavo ob dobri, pretežno lokalni urbani glasbi, ampak bo vsako popoldne postreglo tudi z ustvarjalnimi sejmi, grafitiranjem, rolkarskimi in kolesarskimi triki in delavnicami – med drugim hiphopa, didžejanja in breakdancea. »Težko bi upravičili ime Urbano dejanje brez ključnih elementov urbane kulture. Veliko truda smo vložili v oblikovanje programa in povezovanje z ljudmi, ki na svojem področju premikajo meje. Ključni namen festivala je, da se subkulture predstavijo širši publiki in da ljudje vidijo, kaj vse se dogaja po ljubljanskih ulicah in klubih,« je pojasnil Marko Šček, del programske ekipe festivala.

Vseeno bo največ poudarka na zanimivem izboru predvsem lokalnih glasbenikov. Ta je najprej razdeljen na koncertni del, ki se bo odvijal od 20. ure naprej na vrtu pred ZOO, in na klubskega, ko se bo dogajanje po polnoči preselilo v notranjost kluba. Žanrsko se deli tudi po dnevih: ponedeljek bo kot po navadi v ZOO jazzovski – med drugim z Ratkom Divjakom in Robertom Jukičem, v torek bosta nastopila Gal in Severa Gjurin, sreda bo rokerska s skupino Elvis Jackson na čelu, hiphopovski četrtek bo gostil enega vodilnih hrvaških raperjev Generala Wooja, petek bo elektronski z odličnim naborom lokalnih didžejev in nastopov v živo, soboto bodo stresali basovski elektronski žanri, in to na kar dveh plesiščih, nedeljski iztek pa bo pripadel skupini Muff.

»Pritegniti želimo čim raznovrstnejše občinstvo. Program smo zato zastavili kot premišljeno stopnjevanje. Začenjamo v nekoliko počasnejših ritmih, primernih tudi za starejšo publiko in vsak dan po malem stopnjujemo do udarnejše glasbe, ki je namenjena predvsem mladim,« je programski koncept Urbanega dejanja razgrnil Šček.

Po polnoči v klub

Tudi pri občinstvu so si zastavili smel cilj, sploh glede na obisk predhodnega in veliko večjega Flow festivala, ki je bil prav tako v Tobačni. Želijo, da bi jih vsak dan obiskalo povprečno 500 ljudi. »Glede na to, da se bo dogajalo ves dan, ta želja ni preveč optimistična. Bomo pa seveda odvisni od številnih spremenljivk: vremena, volje ljudi, da pridejo, in dogajanja drugod. Sicer gre za lokalni festival, ki se bo zgodil prvič, zato nimamo prevelikih pričakovanj,« je jasen Šček. V prihodnje bodo letos pretežno lokalno obarvan program skušali nadgraditi tudi z odmevnejšimi gosti iz tujine, da bi privabili še obiskovalce iz sosednjih držav.

Tudi na okoliške stanovalce, ki jih je med Flowom zmotila glasna glasba, so pomislili. »Dogajanje se bo po polnoči preselilo v klub. To sodi k našemu konceptu, ki takrat tudi predvideva bolj klubsko vzdušje, predvsem na elektronskih nastopih. Smo pa imeli v mislih tudi stanovalce. Oder in ozvočenje bosta tudi bistveno manjša kot na Flowu, saj želimo hkrati ohraniti podobo prostora v Tobačni,« je še pojasnil sogovornik.