Dober mesec je minil, odkar je velenjsko komunalno podjetje od Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) prejelo enostransko odpoved pogodbe o zagotavljanju toplotne energije s trimesečnim odpovednim rokom; pogajanja med obema stranema še niso obrodila sadov. »Glede na to, da je para zgolj stranski produkt proizvodnje v TEŠ, so verjetno zainteresirani, da jo po razumni ceni občanom tudi prodajo, namesto da bi jo kar tako izpuščali v zrak. Vsaj z ekonomskega vidika je to nesmisel. In menim, da bodo vpleteni ravnali razumno in kmalu našli skupni jezik, saj imajo na tak način prebivalci Šaleške doline zagotovljen najcenejši vir toplotne energije, TEŠ pa ustvarja dodatni prihodek,« je za Dnevnik komentiral zaplet med velenjsko komunalo in TEŠ ekonomist in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Lahovnik, sicer Velenjčan, se je vseskozi zavzemal za gradnjo bloka šest. Tako kot župan Bojan Kontič še vedno meni, da je bila to dobra odločitev. Manj razumljivo za Kontiča pa je, da želi TEŠ ceno megavatne ure ogrevanja povišati za več kot 30 odstotkov. A to še ni vse, TEŠ je komunalo obvestil tudi, da ne more več zagotavljati nemotene preskrbe s toplotno energijo, kar bi imelo za vso Šaleško dolino precej negativne posledice.

Ob izpadu bloka 6 ni nadomestila

»Prepričan sem, da je težava v tem, da ob morebitnem izpadu bloka šest v TEŠ nimajo nadomestnega vira za proizvajanje toplotne energije. Nikomur ne bi rad solil pameti, a menim, da so tisti, ki so načrtovali remonte, ki doslej nikoli niso bili v zimskem času, tehnično slabo podkovani,« je prepričan Kontič. Zadrego bi lahko rešili s pomočjo bloka štiri, ki pa s prihodnjim letom ne bo imel več veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja.

V pogajanjih so po Kontičevih besedah dosegli nekaj kompromisov, a z 12-urno vnaprej napovedano prekinitvijo se ne morejo strinjati, saj bi tako lahko povzročali škodo tudi gospodarstvu. »S toplotno energijo se oskrbuje več kot 90 odstotkov vseh prebivalcev Šaleške doline, tudi javne ustanove, kot so vrtci, šole, zdravstveni dom, domovi za varstvo odraslih, bolnišnica Topolšica in številna podjetja. Vsaka nepredvidena prekinitev dobave toplote bi brez dvoma vplivala na delovni proces tako Gorenja kot številnih drugih podjetij,« dodaja.

TEŠ: Kriva je država

Trenutni sistem ogrevanja v Šaleški dolini deluje že od leta 1958 in je bil zgrajen tudi zaradi zmanjševanja vpliva onesnaženja na okolje, ki so ga prej povzročala mnoga individualna kurišča v gospodinjstvih. Direktor Komunalnega podjetja Velenje Uroš Rotnik pravi, da na kaj drugega kot na neprekinjeno oskrbo s toplotno energijo ne morejo pristati. »Ne vemo niti, od kod so dobili trimesečni odpovedni rok, in za nas, dokler ni podpisana nova, še vedno velja stara pogodba, ki odpovednega roka nima,« razlaga Rotnik, ki se bo s TEŠ znova pogajal sredi avgusta.

Iz TEŠ so sporočili, da so predlog nove pogodbe z višjo ceno za megavatno uro poslali zaradi novega akta o metodologiji določanja cen, ki ga je sprejel svet Agencije za energijo. Ta je spremenil tudi določanje izhodiščne cene in pridobivanje soglasij. »Ob tem se je dvignila tudi cena energenta, torej premoga. In cena, ki jo je komunalno podjetje zadnjih šest let plačevalo TEŠ, je ostala nespremenjena, kljub temu da se je cena toplotne energije za končne odjemalce drugod višala,« pojasnjujejo v TEŠ.