Kako ste preživeli poletni oddih?

Bilo je čudovito. Poletje sem preživel v družinskem okolju. Tudi sinova sta bila večino časa doma. Imeli smo se zelo lepo.

Kdaj ste sprejeli odločitev, da boste še naprej trener Olimpije?

Pri sebi sem jo sprejel že spomladi, ko je bilo konec sezone. S predsednikom Markom Popovičem imava odličen poslovni odnos. Urediti sva morala še določene zadeve, ki se neposredno dotikajo igrišča. Poleti smo bili dejavni, seveda pa je še marsikaj za postoriti. Moja prihodnost v Olimpiji pravzaprav ni bila vprašljiva.

Res ni bilo kakšne druge ponudbe?

Če vam povem po resnici, je obstajala možnost, da bi se za krajše obdobje umaknil iz hokeja, vendar se za to nisem odločil. Delo v Tivoliju mi je všeč, prav tako ideja o reorganizaciji kluba. Zdaj sem tudi sam nekoliko izkušenejši. Veliko stvari bo odslej lažjih, saj poznam okolje, mentaliteto ljudi in zgodbo Olimpije.

So bile spremembe v klubu nujne?

Da.

Zakaj?

Verjetno veste tudi sami. Moram res pojasnjevati?

Bralci bi radi poznali vaš pogled na trenutne razmere znotraj kluba.

O preteklosti ne bi rad govoril. Zanimajo me novi izzivi. Nova zgodba je pozitivna, potrebovali smo svežo kri. Rad imam ljudi, ki stremijo k izboljšavam in skušajo zadeve speljati drugače kot doslej.

Zdaj boste imeli več svobode pri odločanju, ker je s položaja direktorja kluba odšel Matjaž Sekelj.

Svobode? Temu ne bi tako rekel.

Zakaj ne? Postali ste menedžer kluba.

Res je, da opravljam tudi naloge športnega direktorja. Nekatere odločitve sprejmem, a zadnjo besedo ima Popovič. Dobra stran tega je, da si zelo zaupava. Lani sem pozno podpisal pogodbo z Olimpije in nisem imel tolikšnega vpliva na kadrovanje. Letos se skupaj dogovarjamo, kdo bo ostal v klubu, kakšne okrepitve potrebujemo, koga bi pripeljali na preizkušnjo. Na začetku ste omenili, da imam več svobode. Če želite, lahko tako napišete.

Ste veliko razmišljali, kaj vse vas čaka ob vrnitvi v Ljubljano?

Zavedamo se, da moramo biti boljši. Moja naloga je, da poskusim iz vsakega igralca izvleči čim več znanja. Ta proces se je začel že pred meseci, ko so fantje dobili program dela, ki so ga morali opraviti med poletnim oddihom.

Ste med poletjem ugotovili še kaj posebnega v povezavi z zadnjo zimo?

Vemo, da smo imeli nekaj svetlih trenutkov. V novi sezoni bo liga EBEL na višji ravni. Tudi mi bomo morali narediti korak naprej in poskusiti presenetiti. Velika prednost je, da smo obdržali večino igralcev, kar bo tudi meni olajšalo delo. Lani smo na novo zgradili sistem igre, kar nam je vzelo nekaj časa. Želimo biti nevarnejši v napadu, moja največja želja pa je, da bi imelo moštvo izrazitejši karakter.

Verjamete, da boste imeli boljši igralski kader kot nazadnje?

Nič nam ne zagotavlja, da nam bodo nekateri klubi na koncu gledali v hrbet. Lani smo bili nekje na ravni Innsbrucka, ki je zdaj vložil veliko več denarja kot Olimpija. Proračun našega moštva ostaja približno enak, zato je veliko odvisno od kohezije znotraj moštva. Ne bomo se toliko zanašali na individualno kakovost igralcev, temveč bo zelo pomemben moštveni duh.

Pogrešate igralca, ki bi izstopal po kreativnosti v napadu in bil odločilni hokejist v igri z igralcem več?

Še vedno se pogovarjamo z nekaterimi igralci. Lani smo imeli na tem položaju Matta Whita, ki pa ni imel tako izdelanih defenzivnih sposobnosti. Sedanji kader ima dovolj razvite spretnosti, za igro z igralcem več pa moraš biti predvsem dovolj pameten in igrati čim bolj preprosto. Na to se bomo osredotočili.

V kakšni fizični kondiciji so igralci?

Tega še ne vem. Pri nekaterih sem bil presenečen nad tem, kako dobro so videti. Če so se igralci med poletjem držali načrta, se ne bojim, da ne bi napredovali. Če pa so bili preleni, jih čaka mesto na tribuni ali pa bodo morali oditi iz moštva.

Ste z njimi neprestano ohranjali stik?

Seveda. Pripravil sem jim natančen program dela, po katerem bi morali vsak dan vaditi skoraj pet ur. Priznam, da sem od igralcev med poletjem zahteval zelo veliko. Pričakujem, da bo moštvo tudi zaradi tega na višji mentalni ravni.

Kaj ste jim povedali na uvodnem sestanku v slačilnici?

Da bodo ključ do uspeha našli v lojalnosti, zaupanju, tovarištvu in predanosti. Fantje vedo, da imajo ogromno talenta. Potrebovali bomo čas, saj imamo znova najmlajšo ekipo v ligi. Kljub temu bodo morali igralci pogosteje siliti v ospredje, namesto da se bodo skrili v ozadje.