Kandidati za predsedniško nominacijo republikanske stranke bodo imeli v četrtek v Clevelandu prvo predvolilno soočenje. Od kar šestnajstih vidnejših se jih bo soočenja udeležilo tistih deset z največjo anketno podporo. Kdo vse bo med njimi, še ni gotovo, gotovo pa bo tam nekdo, ki se drži na vrhu raziskav javnega mnenja, čeprav so ga mnogi politiki že nekajkrat odpisali.

Nepremičninski bogataš in voditelj resničnostnega televizijskega šova Donald Trump je postal in ostal fenomen dosedanje predvolilne bitke med republikanci. Sprva so ga ignorirali. Nato so se zgražali nad njegovo izjavo, da so mehiški priseljenci večinoma posiljevalci in kriminalci. Potem so mu pripisali, da se je pokopal, ko je rekel, da republikanski senator John McCain ni vojni heroj, ker so ga ujeli. Toda nič od tega ni ustavilo njegove priljubljenosti. Nasprotno. V četrtkovi anketi inštituta za javno mnenje Quinnipiac ima Trump pred drugouvrščenim, bivšim guvernerjem Floride Jebom Bushem, največjo prednost doslej, in sicer dvanajst odstotkov (26:14), kar je glede na tolikšno število kandidatov posebej veliko. In tako se zdaj, proti pričakovanjem, tri dni pred prvim soočenjem tekmeci večinoma ukvarjajo s Trumpom. Kot poroča New York Times, glavni protikandidati (Bush, guverner Wisconsina Scott Walker, senator Floride Marco Rubio) in drugi premlevajo, kako preprečiti, da s svojimi izjavami ukrade debato, tehtajo, ali ga napasti ali pustiti pri miru, ter se skušajo naučiti, kako odgovoriti na njegove kritike.

Trumpova podjetja iskala tujce

Trump z nasmehom odgovarja, da sam za soočenje ne bo imel nobenih vaj, kot jih ni imel doslej. In tu se očitno skriva velik del njegovega uspeha. Mark Cuban, lastnik košarkarskega moštva Dallas Maverick, je o Trumpu rekel takole: »Ne briga me, kakšna so njegova dejanska stališča. Ne briga me, če reče napačne stvari. On pove, kar misli. Daje odkrite odgovore, raje kot da bi se zatekal k pripravljenim. To je več, kot je kateri koli kandidat storil v dolgih letih,« je dejal Cuban. Washington Post je zapisal, da je Cuban s tem na kratko povzel vse, zaradi česar je Trump privlačen za volilce. Podobne odgovore je bilo slišati v pogovoru Bloomberga s Trumpovimi pristaši. »Pripravljen je povedati svoje mnenje. Tako veliko drugih politikov tega ne stori,« je dejal vzgojitelj Andrew. »Ko govori, mu verjamem,« je dejal inšpektor z imenom Nick.

Ali bo ta Trumpov pristop uspešen na daljši rok, vseeno ostaja vprašanje. Ameriška predvolilna bitka je maratonski tek, do končnega cilja je še petnajst mesecev. Zaradi uspehov ga zdaj tudi bolj jemljejo pod drobnogled. Washington Post je objavil njegove pretekle izjave o pravici do splava, o Hillary Clinton in o zdravstvenem zavarovanju, ki so diametralno nasprotne od tega, kar govori sedaj. Reuters pa je objavil podatke, da so Trumpova podjetja od leta 2000 prosila za vsaj 1100 delovnih dovoljenj za tujce, medtem ko sam napada mehiške priseljence in obljublja, da bo dal delovna mesta Američanom.

Neodvisni kandidat?

Vrh republikanske stranke je zaskrbljen zaradi Trumpove priljubljenosti in škode, ki jo po njegovem povzroča stranki. A Trump lahko republikancem naredi še več sivih las. Če ne zmaga v tekmi za predsedniškega kandidata, se lahko odloči za neodvisno kandidaturo. To pa bi pomenilo, da bi pobiral glasove, ki bi sicer verjetno šli republikancu, ter s tem pomagal demokratom – podobno kot je bogataš Ross Perot leta 1992 pomagal do zmage Billu Clintonu v boju proti Georgeu Bushu starejšemu. Trump na izrecno vprašanje volilca ni hotel zanikati, da se morda odloči za neodvisno kandidaturo. »Ne. ne. Tega uradno ne bom izjavil,« je rekel na srečanju v Iowi. Nekdo iz množice mu je zaklical: »Dobro za vas!«