V zaliv, ki še najbolj spominja na smrdljivo umazano močvirje, se namreč steka večina odplak iz mesta, med katerimi so celo bolnišnični odpadki, kosi zabavne elektronike in trupla živali. Organizatorji iger so sicer že leta 2009 obljubili, da bodo očistili 80 odstotkov zaliva, a do izpolnitve obljube je še dolga pot, časa pa jim zmanjkuje. »Gre za eno najbolj umazanih območij na svetu in hkrati eno izmed najlepših,« je dejal brazilski deskar Ricardo Winicki, prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach pa je prireditelje iger opozoril, da morajo za vsako ceno očistiti zaliv.

Večina rek, ki se zlivajo v zaliv, je mrtvih. Nič čudnega, ko pa se vanje steka 8200 litrov odplak vsako sekundo, dnevno pa 100 ton smeti. Projekcije pa so še slabše. V prihodnjih treh letih naj bi se v zaliv steklo 16.000 litrov umazanije vsako sekundo. Državno podjetje, ki od leta 2009 skrbi za čiščenje zaliva, sicer pravi, da so potrojili količino očiščene umazanije, do začetka iger pa bodo za namen čiščenja porabili kar 600 milijonov evrov.

Ker stanje ni rožnato, so se že oglasili nekateri športniki in predlagali, da bi regate preselili drugam. A organizatorji zatrjujejo, da bo od 5. avgusta prihodnje leto zaliv omogočal varno izvedbo tekmovanj, za čistost vode naj bi med igrami skrbele posebne ladje, zadolžene za odstranjevanje umazanije, morje pa bodo skušali očistiti tudi s pomočjo kemičnih snovi. Znanstveniki so skeptični.