Zapletom v košarkarski ligi ABA ni videti konca. Potem ko se je po vpletanju in zahtevah Fibe Europe le ustanovilo novo jadransko tekmovanje, ki je sedaj v popolni lasti klubov, se je zdelo, da so se stvari končno uredile. A ni tako. Tokrat se lomijo kopja na slovenskem prostoru, saj novo vodstvo lige ABA kot kaže med sodelujočimi moštvi ne želi videti Tajfuna, ne glede na to, da si je ta kot državni prvak pravico nedvoumno izboril.

Stari in kot kaže tudi novi športni direktor lige ABA Josip Bilić je namreč v dopisu klubom in zvezam sporočil, da so Šentjurčani zamudili rok za prijavo v regionalno tekmovanje, ki je bil 22. junij, in jih bo zato nadomestila Olimpija, ki naj bi po novem pravilniku tekmovanja kot udeleženec evropskega pokala tako ali tako imela garantirano mesto med dvanajsterico. Tajfun prijave sicer ni podal, ker naj bi jim Košarkarska zveza Slovenije (KZS) svetovala, naj raje počakajo na Fibino različico, do katere nikoli ni prišlo. KZS slovenskega državnega prvaka sicer ščiti že od samega začetka in ga tudi sedaj, ko je predsedniku jadranskega tekmovanja Draganu Bokanu, sodelujočim klubom, zvezam in Fibi Europe poslala pismo, v katerem sta predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović zapisala, da od novega organizacijskega ustroja pričakujeta upoštevanje rezultatov vseh državnih prvenstev v regiji, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni preklicati priznanje ligi ABA in prepovedati slovenskim klubom sodelovanje v regionalnem tekmovanju. Zapletena situacija bi se lahko razrešila že danes, ko bo v Podgorici seja skupščine lige ABA, kjer bodo med drugim sprejemali tudi odločitev o tem, ali se bo liga razširila na 14 sodelujočih klubov, kar slednji močno podpirajo, saj menijo, da je za resno tekmovanje zgolj 12 moštev premalo. S tem bi se odprli mesti tako za Tajfun, ki povabila na omenjeno skupščino ni prejel, kot Olimpijo, ki jo bo zastopal predsednik Jani Möderndorfer. Tudi za zadnje prosto mesto pa naj bi vladalo precejšnje zanimanje, med drugim tudi s strani domžalskega Heliosa.

Za pojasnila glede celotnega dogajanja smo poklicali v Šentjur, kjer nam je predstavnik za stike z javnostmi Bogdan Rahten razložil potek dosedanjega dogajanja. »Ko smo postali državni prvaki, se je vedelo, da obstajajo težave na relaciji Fibe in lige ABA. KZS je pozvala klube, naj ne škodijo interesu slovenske košarke in reprezentance, torej naj ne ravnajo po svoje. Izrazili smo lojalnost KZS, zato je bilo pričakovano, da se v ligo ABA ne prijavimo. Z njene strani smo bili povabljeni na prvi sestanek v Zagreb, potem pa na nobenega več. Po zagrebškem sestanku je naš predstavnik iskal zaščito pri KZS, ker takrat na vnaprej pripravljenih dokumentih ni bilo imena Tajfun, temveč se je interpretiralo, da bo sodelovala lanska zasedba klubov. KZS nas je zaščitila, saj je javno izrazila, kateri klubi so upravičeni do nastopa, ob tem podprla morebitno ligo s 14 klubi, smo pa tudi mi izrazili namen po sodelovanju. Da pa se nekdo, ki ni imel mandata, sedaj sklicuje za nazaj, ko je bila v ospredju potreba po zadostitvi pravnim zahtevam Fibe, da ni bilo prijave do roka, je smešno. Ne moremo iti prek tega, da se nekaj dogaja retroaktivno.« Ne glede na vse pa pri državnih prvakih ne obupujejo. »Ni prav, da se dogajajo lobiranja in da se predstavniki lige delajo tako nevedne. Točno jim je jasno, kateri so udeleženci lige ABA iz posameznih držav in se o tem sploh ne bi smeli pogovarjati. Verjamemo, da se bo našla salomonska rešitev. Slišimo, da naj bi bil problem lige s 14 klubi v usklajevanju urnikov z državnimi prvenstvi. Se pa lahko potem ustvari dvofazno tekmovanje ali kaj podobnega. Pri teh stvareh si lahko kreativen.«

Svojo plat zgodbe so pojasnili tudi pri Olimpiji, kjer na široko zadev niso želeli komentirati. »Želimo pa jasno poudariti, da v našem primeru ni šlo za nikakršno lobiranje ali igrice pod mizo. Že v samem začetku smo se v ligo ABA prijavili kot rezervno moštvo, ki bi vskočilo, če bi kakšen od slovenskih predstavnikov odpovedal sodelovanje. Vse drugo pa je v rokah vodstva lige,« pravi direktor kluba Matevž Zupančič, ki je dodal, da bo Olimpija v primeru, da je ne bo v jadranskem tekmovanju, nastopala v državnem prvenstvu, evropski pokal pa ni več pod nikakršnim vprašajem. Mimogrede – ker so se v novonastalo evropsko tekmovanje pod okriljem Fibe iz Slovenije prijavili Krka, Helios, Tajfun in Zlatorog, bo imela KZS dodatne težave pri sestavi urnika državnega prvenstva, o čemer so se s klubi že pogovarjali. Želja krovne košarkarske zveze, da bi v njem od začetka nastopala vsa moštva, pa je tako postala utopična.