Vklenjeni iz varnostnih razlogov

Slovenski policisti so sredi leta 2011 od srbskih kolegov dobili nekatere koristne podatke o sumljivih osebah iz naše države, ki naj bi sodelovale s srbskim delom narkomanske združbe. Septembra istega leta so začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe proti Kukovcu, pozneje pa tudi proti drugim osumljencem. Vse skupaj se je končalo septembra 2012 s hišnimi preiskavami, prijetji in kazensko ovadbo.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču se je zaradi ugovorov obrambe zaradi domnevne nezakonitosti srbskih dokazov, ki so se znašli v sodnem spisu, začelo šele lansko pomlad. Tožilstvo je šesterici med drugim očitalo nakup 7,5 kilograma heroina v Turčiji in poskus nakupa petih kilogramov te droge v Dominikanski republiki. Pri teh »podvigih« naj bi poleg Srbov sodelovale tudi neke doslej še neznane osebe iz Nizozemske, Turčije in Dominikanske republike. V srbskem delu naj bi glavno vlogo igral Vinko Rakonjac, v slovenskem pa Kefert.

Zvrstilo se je kar nekaj glavnih obravnav in sodnik Srečko Škerbec je tudi že odredil izvedenca za prepoznavo glasov in avtomobilsko stroko. A oktobra lani je prišlo do preobrata – obtoženci so se odločili, da krivdo priznajo. Sledila je sodba: vodji Kefertu so izrekli štiri leta in enajst mesecev zapora, Antonu Lucaju štiri leta in osem mesecev ter Simonu Lucaju mesec manj, Kukovcu štiri leta in štiri mesece, Kojadinoviću tri leta in enajst mesecev ter Bergantu dve leti in osem mesecev. Določene so bile tudi denarne kazni od 1600 do 9000 evrov in povračilo več kot sto tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Kukovcu in Kojadinoviću so pripor podaljšali, Berganta so do pravnomočnosti sodbe izpustili na prostost, za ostale pa odredili hišni pripor.

Seje višjega sodišča so se pred dnevi udeležili štirje pritožniki, manjkal je le Anton Lucaj. Izkazalo se je, da se je Kukovcu in Kojadinoviću medtem v priporu pridružil tudi Simon Lucaj – kršil je namreč pravila hišnega pripora. Med sejo so bili vsi trije vklenjeni, kar je zmotilo Milana Krstića, zagovornika Simona Lucaja. A so mu sodniki pojasnili, da gre za odločitev vodstva zapora na Dobu – v primeru njegove stranke se bojijo, da bo odhod na sodišče izrabil za pobeg ali napad, je povedala Jazbec-Lamutova.

Ne dva kilograma, ampak pet gramov

Obtoženci in zagovorniki so nato predstavili glavne poudarke svojih pritožb in opozarjali na olajševalne okoliščine, ki bi po njihovem prepričanju terjale milejše kazni. Tudi na ugotovitev strokovnjakinje dr. Majde Zorec Karlovšek, ki je že po razsodbi na pobudo obrambe pregledala drogo, ki so jo v Avstriji zasegli Kukovcu. Mimogrede, na Nizozemsko naj bi tihotapil dve pošiljki heroina. Prve tri kilograme in pol uspešno, v drugo pa so ga (po trditvi tožilstva z dobrima dvema kilogramoma heroina) ujeli avstrijski policisti. Kukovec je že na sojenju zahteval toksikološko analizo teh dveh kilogramov, češ da ne gre za mamilo, a do tega ni prišlo. Zdaj je Zorec-Karlovškova ugotovila, da gre za snov brez psihotropnega učinka, ki torej ne povzroča odvisnosti. Kot je dejal Kefertov odvetnik dr. Marko Bošnjak sta po njenih ugotovitvah dobra dva kilograma snovi vsebovala le pet gramov heroina. Kukovcu pa ne gre v prid, da je bil že večkrat kaznovan, med drugim je bil pred leti zaradi droge na Norveškem obsojen na 15 let zapora – ko je prišlo do prenosa izvršitve kazni v domovino, so mu tu kazen znižali za pet let.

Pritožniki so ugovarjali tudi plačilu stroškov sodnega postopka. Zagovornica Antona Lucaja Martina Žaucer Hrovatin je poudarila, da so tako enormni zato, ker je tožilstvo v spis vlagalo dokumente v tujem jeziku, sodišče pa je nato plačevalo prevode. Zanimiva je bila tudi pritožba Kojadinovićeve zagovornice Anke Kozamernik, češ da je bil njen klient obtožen dveh kaznivih dejanj, ki ju je tudi priznal. V sodbi pa piše, da je zagrešil tri.

Kako tehtne so pritožbe, bo predvidoma znano v kratkem. Stranke bodo sodbo dobile po pošti.