Namesto poceni odkupa – deložacija

A pojdimo po vrsti. Valter Simčič je z nekdanjo ženo Olgo živel kot najemnik v občinskem stanovanju na Cankarjevi ulici v Radovljici. Z ženo sta se konec 80. let ločila, Simčič pa je ostal v najemniškem občinskem stanovanju.

Leta 1993 je oddal vlogo za odkup stanovanja po tako imenovanem Jazbinškovem zakonu, a ni uspel. Kot je javno razlagal že pred dvema letoma, so mu na občini v podpis ponujali novo najemno pogodbo, a je ni želel podpisati, saj je bil prepričan, da mu pripada pravica do odkupa stanovanja. Povedal je, da se je zatem odločil za državljansko nepokorščino in ni plačeval najemnine. Leta 2008 so ga deložirali, leta 2011 pa so mu vlogo iz leta 1993 dokončno zavrnili prek odvetniške pisarne. Potem se je Simčič odločil za sodno pot, ki pa še vedno traja in nič ne kaže, da bo kmalu končana. Mimogrede, v tem času je občina njegovo stanovanje seveda že prodala.

Včeraj se je na sodišču začela nova obravnava, a brez Simčiča, ki ga je zastopala odvetnica Irena Ferme. Simčič od občine Radovljica terja 95.000 evrov odškodnine, ker po njegovem neupravičeno ni mogel za nekaj tisočakov odkupiti stanovanja, ki je danes vredno blizu sto tisoč evrov. Sprva je Simčič od občine terjal pravico do odkupa stanovanja, a so doslej še vsa sodišča dala prav občini.

»Valter Simčič stanovanja ni mogel odkupiti, saj ni imel stanovanjske pravice. Do deložacije pa je prišlo na podlagi sodbe sodišča, ki je razsodilo, da je dolžan izprazniti stanovanje, ker ga je uporabljal nezakonito, saj kljub večkratnim pozivom k podpisu najemne pogodbe z lastnikom stanovanja, Občino Radovljica, te ni podpisal,« je razložila Manca Šetina Miklič, vodja kabineta župana na Občini Radovljica.

Sodnega epiloga še ni

Sodna obravnava je včeraj razkrila, da je imela stanovanjsko pravico Simčičeva nekdanja žena, ki pa je po razvezi ni prenesla na nekdanjega moža. In tako je vsa stvar zdaj v sodnem revizijskem postopku na vrhovnem sodišču, vmes pa se je, kot rečeno, v Kranju začela še podredna odškodninska zadeva.

Občinska odvetnica Erika Šlibar Mulej je tako na obravnavi razkrila še, da je Simčič že od lanske jeseni v osebnem stečajnem postopku in bi ga moral pravzaprav zastopati stečajni upravitelj. Prav tako je pojasnila, da je eden od upnikov v tem stečajnem postopku tudi Občina Radovljica, ki od njega terja 25.000 evrov in obresti.

»Žal mi ni uspelo priti v stik s Simčičem, prav tako ne vem, da je šel v osebni stečaj. Predlagam, da do razjasnitve vseh okoliščin in do odločitve vrhovnega sodišča o prvotni tožbi prekinete obravnavo,« je sodnici Ireni Ahačič predlagala odvetnica Irena Ferme. Sodnica je predlogu sledila, pravda v Kranju je tako začasno ustavljena, usoda Simčičevega boja za pravico pa še zelo nejasna. Z Valterjem Simčičem včeraj tudi nam ni uspelo priti v stik.