Metin čaj ste naročili, ker se pod vodstvom trenerja Marjana Fabjana niste mogli navaditi piti kave?

Ko sem trenirala, kave nisem pila. Med premori, ko zaradi poškodbe nisem trenirala, sem si privoščila kapučino, zdaj pa mi sploh ne odgovarja.

Toda kava, kokakola in alkohol so bili prepovedani. Ste se držali teh prepovedi?

Ko sem tekmovala, vedno.

Pa po sezoni?

Sem se po navadi pregrešila s kokakolo, ampak ne v velikih količinah.

Urška Žolnir je rekla, da nikoli ni pokusila alkohola. Pa vi?

Sem, ko smo nazdravljali s penino. Sicer nisem privrženec alkohola. Ne maram ne piva ne vina. Nimata dobrega okusa.

Ker vas je Fabjan tako vzgojil, kot pravi sam?

Zrasla sem na Lopati. Fabi mi je bil kot drugi oče. Njegovo vzgojo smo vsi prevzeli. Zdaj mi pa niti okus ne odgovarja.

Potem ste imeli dve vzgoji – eno doma, drugo na treningih.

Tri četrtine časa sem preživela na Lopati ali na pripravah in tekmovanjih v tujini. Doma mi pogojev niso postavljali. Rekli so le, da moram končati šolanje. Nikoli me niso obremenjevali z dodatnim delom, lahko sem počivala. Ker sem bila od majhnega navajena na Fabjanovo vzgojo, nisem ničesar pogrešala.

On je rekel, da otroke vzgaja v vojake. To drži?

Če si od majhnega tam, ničesar ne pogrešaš. Jaz nikoli nisem hodila ven in nisem poznala občutka, kako je, ko greš ven. Če bi prišla od nekje drugje in bi čez noč morala delati po njegovi vzgoji, bi bilo težje.

Prijemi so bili strogi. Ste dobili tudi kakšno klofuto?

Sem. Ampak ko sem bila mlajša. Kdaj smo imeli nazadnje tak konflikt, se ne spomnim. Odnos se je začel spreminjati, ko je Urška Žolnir leta 2004 v Atenah osvojila bronasto olimpijsko kolajno.

Olimpijska kolajna je bila vstopnica za enakovreden odnos s Fabjanom?

Ne. Fabi je še vedno vodja in bo to tudi ostal. Je pa odnos z njim zdaj enakovrednejši kot prej. Vem, da bi mi pomagal, kadar koli bi ga poklicala. Pomagal bi mi rešiti vsak problem. O tem sem stoodstotno prepričana.

Torej gre za vzajemno zaupanje. Kako je prišlo do tega?

Vseskozi je bil poleg mene. Po eni strani je bilo na treningih težko in naporno. Po drugi strani je znal narediti tako, da nam je bilo potem lepo. Da smo šli na plažo, se sproščeno pogovarjali in smejali ob večerji in podobno. Znal je združiti eno z drugim. Zato smo bili tako uspešni in smo dolgo vztrajali skupaj.

Je bilo težko prekiniti treninge?

Lani sem bila operirana na kolenu. Potem ko sem začela spet trenirati, nisem mogla delati po enakem programu kot drugi, ker me je koleno oviralo. Že takrat sem vse skupaj jemala z rezervo. Zato je Fabi sicer bil presenečen, ko sem mu povedala, da bom prekinila kariero, a ni bil šokiran.

Kako je reagiral?

Najprej me je vprašal, zakaj mu nisem prej povedala, kajti morala bi tekmovati na evropskem pokalu v Podčetrtku. Odvrnila sem mu: »Ja, če pa nisem vedela.« Potem mi je čestital.

On pravi, da fantje in punce partnerjev oziroma partneric med kariero ne smejo imeti oziroma da to ni zaželeno.

To velja za najstniška leta, ko ti po glavi švigajo vse vrste misli. Takrat je zaželeno, da ko si podvržen največjim naporom, nimaš še drugih obveznosti. Zato ni bilo priporočljivo. Jaz pa sem stara že več kot trideset let.

Boste svojega otroka vpisali v Fabjanovo šolo?

Verjetno ga bom. Če ne zaradi drugega, zato da se nauči osnovne koordinacije, motorike, prevalov, padanja... Ne bom pa ga silila v to.

Ga boste učili vrednot, ki ste se jih sami naučili pri Fabjanu?

Zagotovo. Že zdaj precej delam z otroki. Letos sem imela sedem skupin, ki sem jih vodila. Pod mojim okriljem je treniralo okrog 90 otrok. Tisto, kar sem se naučila, skušam prenašati na mlajše. Zagotovo bom to uporabila tudi pri svojem otroku.

Česa ste se naučili pri Marjanu Fabjanu?

Vztrajnosti, discipline, točnosti, spoštovanja.

Točnosti? Danes sva oba zamudila na intervju...

Tudi to se zgodi. Okoliščine pripeljejo do tega.

Potem so spodrsljaji dovoljeni?

So, ampak ne na treningu, niti na otroškem niti na svojem. Tja moraš priti vsaj deset minut prej.

Ste kariero prekinili ali končali?

Za zdaj še ne vem. Znani so primeri športnic, ki so se vrnile po porodu, a jih ni veliko. Na zelo vrhunskem nivoju pa skoraj zagotovo ne bom več tekmovala.

Olimpijske igre odpadejo?

Žal.

Verjetno se ni težko sprijazniti s tem...

Ne. Ker me je poškodba kolena ovirala in nisem prišla v tekmovalni ritem, kakršnega sem si želela.

Vas telo že opozarja, da je za vami veliko let napornih treningov?

Ob običajnih naporih nimam težav. Je pa res, da sem vseskozi aktivna. Ohranjam kondicijo.

Kaj boste počeli zdaj?

Poleti imam otroške kampe na Lopati. Jeseni je treba narediti predstavitve po šolah v Savinjski dolini in okolici Celja. Potem si bom nekaj mesecev vzela zase. Prihodnjo pomlad bom spet delala na kampih oziroma bomo videli, kako se bo vse skupaj razvijalo.

Judo še ne bo šel iz vašega življenja?

Ne. Ne verjamem, da bo kdaj šel. Navezana sem na judo. To obvladam. Vsi mi pravijo, da bi bilo škoda, če bi ga pustila.

In Fabjan potrebuje naslednike...

Ja, ampak vrhunskih tekmovalcev ne bi trenirala, ker nimam v sebi naboja, s katerim bi druge priganjala in porivala naprej. Raje se igram z otroki in jih naučim določenih stvari.

Urška Žolnir je primernejša za trenerko vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev?

Ja. Urška se s tem ukvarja že zdaj. S Fabjanom vse skupaj peljeta naprej. Poleg tega se ukvarja še z naslednjo generacijo deklet.

V zadnjem času je uspehov malo manj, kajne? Prihajajo iz ozadja novi talenti?

Ne vem, če je uspehov manj. Ana Velenšek, Tina Trstenjak, Rok Drakšič, Adrijan Gomboc in Miha Žgank imajo precej uspehov. Prihajajo v ospredje, a medijsko še niso tako prepoznavni. Nimajo še olimpijskih kolajn. Tudi jaz sem imela ogromno kolajn z evropskih prvenstev in svetovnega prvenstva, pa me nihče ni poznal, dokler nisem osvojila olimpijske kolajne.

Je to krivično?

Judo ni tako medijsko prepoznaven, čeprav seveda precej bolj kot nekdaj. Ni pa zelo priljubljen pri ljudeh. Je malo težje dojemljiv in tudi ni veliko prenosov po televiziji.

Toda preden ste začeli žeti uspehe, Slovenci juda niso poznali.

Tudi jaz ga nisem, dokler nisem začela trenirati.

So vaši starši podpirali Fabjanove metode ali so bili skeptični?

Niso bili skeptični. Vedno so mu zaupali, verjeli. Pri nas smo bili štirje otroci. Mama je drugim trem, ki so mlajši, mene postavljala za zgled. Zato jih je imela podobno pod kontrolo, kot je imel mene Fabi.

So vam res nekoč ukradli avto in z njim kolajno z evropskega prvenstva?

Takrat sem živela še v Celju. Ponoči so mi avto ukradli s parkirišča. V njem sem imela ogromno stvari, tudi kimone, notri je bilo skoraj celo moje stanovanje. Odpeljali so tudi kolajno.

Ste se z judom res začeli ukvarjati zaradi samoobrambe?

Preden sem začela, juda sploh nismo poznali. Fabi je prišel v šolo v Griže in tam naredil začetni tečaj. Moj oče je rekel, da to nikakor ni za punce, medtem ko pa je bil meni zelo všeč sošolec, ki je treniral judo, zato sem na vsak način hotela trenirati tudi jaz. Mama je šla v šolo, kjer ji je ena od učiteljic povedala, da se je veliko punc ubranilo s pomočjo znanja juda. In potem sem lahko začela trenirati.

Ste judo kdaj uporabili, da bi se zavarovali?

Ne, k sreči ni bilo potrebe za to. So me pa sošolci velikokrat zbadali, zato sem enega v učilnici likovne vzgoje položila na tla in je bil potem mir.

Po značaju naj bi bili umirjeni. Toda kaj vas je privlačilo pri judu, da ste začeli ukvarjati s tem športom?

Nikogar se ne bojim. Ko sem bila na blazini, sem se velikokrat borila proti večjim in močnejšim tekmicam, vendar se nobene nisem ustrašila. Mislim, da me je to reševalo.

In velikokrat ste jih premagali. Verjetno ne samo zaradi moči, ampak s pomočjo tehnike?

Ja, pa zaradi kondicije. Tekmovalke v najtežji kategoriji imajo po navadi drugačen program treninga, manj tečejo. Jaz sem pa trenirala na isti način kot moji klubski kolegi in kolegice. Delala sem enake vaje in v enaki količini kot na primer Urška Žolnir. Zato sem imela več kondicije kot tekmice.

To je bil Fabjanov trik?

Tudi on je včasih tekmoval s težjimi od sebe. To je naštudiral in prenesel name.

Drugi niso poznali tega trika?

Ne. Ampak zdaj opažam, da v najtežji kategoriji tekmuje vse več punc, ki niso tako močne.

Torej smo odkrili skrivnost?

Ja.

Krasno. Ko je Urška Žolnir postala olimpijska prvakinja, je Fabjan rekel, da je že pri zajtrku vedel, kaj sledi.

Ko sem jaz osvojila olimpijsko kolajno, je bilo podobno. Ko smo šli na olimpijskih igrah v Pekingu zjutraj na avtobus, je nekomu rekel: »Danes je ta prava.« Tako dobro nas pozna, da začuti energijo, ki mu pove, kdaj je tisti dan, ko bo vse delovalo.

Kako pa je vaš partner sprejel način življenja, ki ste ga imeli pod vodstvom Marjana Fabjana?

Moj fant je harmonikar pri ansamblu Vrh, bil je dvakratni evropski prvak v igranju diatonične harmonike, zato je tudi sam vajen tekmovanj in potovanj. S tem nisva imela težav. Dobro je to sprejel in me nikoli ni omejeval. Že na začetku je vedel, kdo sem in kaj ga čaka.

Imajo ljudje še vedno predsodke, če se ženska ukvarja z borilnim športom, čeprav smo že globoko zakorakali v 21. stoletje?

Mislim, da ne več. Prej so jih imeli. Večkrat pravijo, da se tepemo. A se ne, ampak se mečemo.