Poleti 2013 je Carlo Ancelotti prevzel vodenje Reala in že v prvi sezoni je s kraljevim klubom osvojil težko pričakovano »decimo«, deseti naslov evropskega klubskega prvaka, na domačem prizorišču pa je bil najboljši v kraljevem pokalu. Naslednja, letošnja sezona pa za Italijana ni bila tako uspešna, pa čeprav se je začela zelo spodbudno. Zmagi v evropskem superpokalu in nato decembra še na svetovnem klubskem prvenstvu sta napovedovali, da bodo Madridčani tudi letos pisali zgodovino, kar jim je z 22 zaporednimi zmagami do neke mere tudi uspelo, a nato je sledil hud padec. Real je zaradi nekaterih poškodb ključnih igralcev v drugi polovici sezone povsem odpovedal in ostal brez obeh domačih lovorik, v ligi prvakov pa moral v polfinalu presenetljivo priznati premoč Juventusu. To je bilo nesprejemljivo za zahtevnega in nepotrpežljivega predsednika kluba Florentina Pereza, zato je moral Italijan oditi, nasledil pa ga je Rafa Benitez, ki je zadnja leta vodil Napoli. Ali je bila to pravilna poteza Pereza, bo pokazal čas. Toda vsi o tem niso prepričani.

(Foto: Reuters)

»Nisem se strinjal z odločitvijo Reala, da odpusti Ancelottija. Tako kot se v preteklosti nisem strinjal niti z odpuščanjem Vicenteja del Bosqueja in Juppa Heynckesa. Trenerjem je treba pustiti več časa, da opravljajo svoje delo, a takšna je bila odločitev Pereza. On je glavni in o vsem odloča,« je za Marco izjavil Roberto Carlos, ki je dolga leta nosil Realov beli dres. Brazilec sicer v Benitezu vidi dostojno zamenjavo: »Gre skozi dobro obdobje svoje trenerske kariere in mislim, da se lahko na klopi Reala dobro odreže. Je dobra izbira, saj gre za dobrega trenerja, ki tudi dobro pozna ta klub. Želim mu le najboljše, a pred njim ni lahka naloga. Kultura pri Realu je takšna, da je treba vselej zmagovati, če pa pride obdobje brez lovorike, takoj nastane kriza. A tako ni le pri Realu, enako je pri Barceloni ali Chelseaju, Manchestru Unitedu in Cityju.«

Zidane še ni nared, zato je želel ostati pri Castilli

Ko je postalo jasno, da se Ancelottijev stolček pošteno trese, se je v javnosti kot njegovega možnega naslednika pojavljalo tudi ime nekdanjega zvezdnika Reala Zinedina Zidana, ki od selitve v trenerske vode sedi na klopi drugega moštva Reala – Castille, ki igra v tretji španski ligi. Toda Francoz je iskreno priznal, da še ni pripravljen na tak izziv, da bi vodil klub, kot je Real Madrid, zato je želel še naprej voditi drugo moštvo.

»Zinedine Zidane, trener Reala. Sliši se res lepo, toda prevzeti vodenje Reala od Ancelottija ni bila nikoli realna možnost. Želel sem nadaljevati delo s Castillo, saj za višjo raven še nisem povsem pripravljen. Sicer trener nikoli ni na vse resnično pripravljen in če bi vselej čakali na vse zelene luči, ne bi nikoli prišli do želenega cilja, a sem miren in bom počel stvari na svoj način. Da bom pripravljen za večje izzive, pa bo trajalo, kolikor časa bo pač potrebno,« je Francoz včeraj izjavil za RTL.

(Foto: Reuters)

Slabo leto za italijanske trenerske legende: tudi Capellu grozi noga

Če je Ancelotti že ostal brez službe in napovedal, da si bo vzel prosto leto, pa se stolčka le še s skrajnimi močmi oklepa njegov rojak Fabio Capello, ki je od leta 2012 selektor Rusije. Glede na to, da je njegova plača bajna in je eden najbolje plačanih trenerjev na svetu, so tudi pričakovanja Rusov velika, Italijan pa jih ne izpolnjuje. Rusi so včeraj v kvalifikacijah za Euro 2016 doživeli še en boleč poraz, saj so doma z 0:1 klonili proti Avstrijcem. Sedaj v skupini G za vodilnimi Avstrijci zaostajajo že za osem točk, za drugimi Švedi pa za štiri, in ker so do konca kvalifikacij le še štiri tekme, vse kaže, da bo Rusija morala v dodatne kvalifikacije.

To je v državi, ki bo leta 2018 gostila naslednje svetovno prvenstvo, naletelo na pričakovane kritike, Capello pa bo le stežka rešil celo kožo. Zgovorni so že denimo napisi z naslovnic nekaterih ruskih časnikov: »Reprezentanca je zašla v slepo ulico« ali pa »Čas je, da poiščemo tiste milijone« (ki so potrebni za prekinitev bogate pogodbe, op. p.). Tudi Sergej Ivanov, vodja kabineta ruskega predsednika, denimo ni bil prizanesljiv: »Predstave naše reprezentance so sramotne, nič drugega.«

(Foto: Reuters)

Kaj pa na vse porečejo pri ruski nogometni zvezi? »Ali bomo zamenjali Capella? Tega ne vem, bomo pa o tem razpravljali,« je po porazu z Avstrijo dejal Nikita Simonjan, predsednik ruske zveze.