»Tukaj je vse lepše in večje,« je že pri vhodu s košarico rogljičkov v roki obiskovalcem zaupal Marjan iz Kamnika, ki Varstveno-delovni center (VDC) Ince Mengeš za osebe z motnjo v duševnem razvoju obiskuje že polni dve desetletji. Ana iz Mengša in Zorica iz Ljubljane sta dodali, da imajo zdaj velike delavnice, po katerih se lahko med delom tudi sprehodijo, pa tudi varnejše je zdaj, ko jim ni treba več po tistih strmih in nerodnih stopnicah na podstrešje.

V prijazno novo hišo, ki so jo slovesno odprli včeraj, se je 79 varovancev, ki v njej opravljajo kooperantska dela za različna podjetja, že pred meseci preselilo iz dotrajanega prejšnjega objekta. Zato jo že dobro poznajo in so jo lahko včeraj pomagali obiskovalcem tudi razkazati. Še prej pa so jim pripravili prikupen program, ki je segel do srca. Varovanci z motnjami v duševnem razvoju so namreč povabljenim povsem brez zadrege razigrano zapeli, zaigrali, zaplesali, recitirali in jim s prešernim navdušenjem pokazali, kaj, kje in kako delajo, kje počivajo, kje ustvarjajo, kje telovadijo, kje se preobujejo v copate, kje pijejo kavo, jedo kosilo in podobne pomembne stvari. Tudi za vrt z zelišči in zelenjavo skrbijo, radi pomagajo pospravljati in pomiti posodo ter še marsikaj takega so zaupali povabljenim.

Direktorica VDC Ince Mengeš Vladka Pacek prav tako ni skrivala veselja, da so na nekdanji Ropretovi domačiji po 37 letih dobili varovancem prijazne in svetle prostore, v katere so ne nazadnje tudi ti vtkali svojo ustvarjalnost, ki jo izpričujejo umetniško izoblikovana keramična stena in keramične luči v dnevnem prostoru, ki so jih med gradnjo izdelali varovanci. Dejala je, da zaradi svoje tehnične prilagojenosti namenu dejavnosti in arhitekturne dovršenosti objekt, ki je letos prejel tudi prestižno Plečnikovo medaljo, ustvarja občutek domačnosti in povezanosti z naravo. S tem omogoča učinkovitejše izvajanje storitev in boljše delovne razmere za zaposlene ter predvsem varnejše in kakovostnejše okolje za uporabnike.

V VDC Ince Mengeš trenutno omogočajo varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji 103 uporabnikom v dveh enotah dnevnega varstva, 32 stanovalcem bivalne enote Naša hiša v Grobljah pa ponujajo tudi institucionalno varstvo in zdravstveno nego. Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za novo stavbo na Ropretovi 23 v Mengšu odštelo 3,27 milijona evrov, projektno dokumentacijo je plačal VDC Ince Mengeš sam. Med gradnjo so uporabniki tri leta delali v najemnih prostorih, kot so povedali, pa so komaj čakali, da se vrnejo v popolnoma novo hišo – eno najlepših v Evropi, je bila jasna Maja.