Bodite odkriti

Morda vam bo malce neprijetno, vendar morate biti odkriti in partnerju (ali partnerki) priznati, da težave s spanjem negativno vplivajo tudi na vas in vaše počutje. Dolgoročno boste sebi in svoji boljši polovici naredili velikansko uslugo, če se začneta čim prej pogovarjati o težavi. Šele ko se bosta oba strinjala, da problem zares obstaja, ga lahko začneta reševati. Kje začeti? Večina problemov s spanjem sploh ni posledica resnih zdravstvenih stanj. V nekaterih primerih so preproste rešitve najboljše in bodo zlahka odpravile težave s spanjem vašega partnerja ali partnerke.

Zamenjajte ležišče

Težave s spanjem se pogosto pojavijo zaradi nekvalitetnega ležišča. Preden storite kaj drugega, raje preverite, če je ležišče, na katerem spita, res dovolj udobno za oba. Dobro ležišče preprečuje nastanek pršic in drugih podobnih nadlog, sposobno je regulirati telesno toploto, omogoča pa tudi pravilen položaj telesa med spanjem. Trdota ležišča je odvisna od vaših potreb – naj bo takšna, da se vi in vaša boljša polovica na njej počutita odlično.

Udobje v spalnici

Če vaša spalnica ni zares udobna, je morda prav to razlog za težave vašega partnerja ali partnerke. Dobro ozračje v spalnici lahko ustvarite tako, da poskrbite za čistočo, ustrezno temperaturo in temo, ki spodbuja globok spanec. Ne pozabite: atmosfera spalnice – dobra ali slaba – lahko pomembno vpliva na kvaliteto spanca!

Zvečer na svež zrak

Človeško telo potrebuje sprostitev, da se lahko potopi v globok spanec – in svež zrak je eno izmed najboljših orodij za to. Prostor, v katerem spite, potrebuje nekaj svežega zraka, preden ležete k nočnemu počitku. Dobra ideja pa je tudi, da partnerja ali partnerko, ki imata težave s spanjem, vsak večer peljete na kratek sprehod po svežem zraku, saj vaju bo to sprostilo in malce utrudilo, da bosta oba lažje zaspala.

Pomirjujoča glasba

Nekateri ljudje svoje probleme s spanjem rešijo tudi s pomočjo glasbe. Poskrbite za nežno glasbo v spalnici ali pa si pomagajte z zvoki, ki so posebej namenjeni temu, da pomirjajo. Zvoki oceana delujejo zelo učinkovito. Vredno je poskusiti, kajne?

Resne zdravstvene težave

Če težave vašega partnerja ali partnerke ne morete rešiti sami, vam preostale le, da poiščete pomoč strokovnjakov. Resne motnje spanja so pogosto posledica večjih zdravstvenih težav, zato jih morajo reševati le usposobljeni zdravstveni delavci. Spalna apneja, astma, nokturija (pogosto nočno uriniranje) in nespečnost so najpogostejše med njimi, seveda pa se jih da s strokovno pomočjo odpraviti ali vsaj močno olajšati. Ne oklevajte – pošljite partnerja k zdravniku!

Hoja v spanju in nočne more

Človeški um včasih deluje na res skrivnosten način in je lahko pogosto tudi vzrok težav s spanjem. Hoja v spanju in nočne more sta najpogostejši obliki psiholoških težav, povezanih s spanjem, vendar lahko tudi te težave rešite s pomočjo strokovnjaka. Prepričajte partnerja, da obišče psihologa ali psihiatra, saj lahko tako končno reši svoj problem. Pa tudi vaš dober spanec!

Vir: www.dormeo.net