Zmagovalec kadrovskega spopada za vrh Gen Energije, lastnice slovenske polovice Jedrske elektrarne Krško, je dosedanji direktor Martin Novšak. Nadzorni svet družbe mu je namreč na včerajšnji seji, ki se je zavlekla v večerne ure, podelil nov, že tretji štiriletni mandat. Največja poraženka boja za obvladovanje posavskega energetskega stebra je vladajoča Stranka modernega centra (SMC), saj je njen kandidat Gorazd Skubin ostal pred vrati Gen Energije.

Če Novšak leta 2010 na razpisu za direktorja Gen Energije ni imel tekmeca, je bilo tokrat precej drugače. V spopadu za obvladovanje energetske skupine, ki ima poleg nuklearke v lasti še Savske elektrarne, večinski delež v Hidroelektrarnah na spodnji Savi, Termoelektrarno Brestanica in 50 odstotkov družbe za trgovanje z električno energijo Gen-I, je trčilo več interesov. Novšak je tako lahko računal na podporo DeSUS, SD, večjega dela lokalne politike in posavskega energetskega kroga, ki je v zadnjih tednih pozabil na nekatera notranja nesoglasja glede investicijske politike Gen Energije. Skubin, sicer vodja sektorja za prodajo električne energije v Petrolu, se je v največji meri oprl na SMC. Je namreč eden ključnih energetskih kadrov vladajoče stranke. Poleg tega, da je sodeloval pri pisanju njenega volilnega programa, je skupaj z direktorjem Borzena Karlom Peršoljo in prvim možem Elesa Aleksandrom Mervarjem za ministrstvo za infrastrukturo izdelal tudi strategijo razvoja slovenske energetike. Skubina, ki ga je SMC že lani jeseni predlagala za predsednika upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Jedrske elektrarne Krško, naj bi pri naskoku na vrh Gen Energije podprli tudi v kabinetu predsednika vlade.

SMC s težavo nad stare navezave

Vse to kadrovski kombinatoriki okrog skupine iz Krškega, ki je lani ob 680 milijonih evrov prometa ustvarila 22 milijonov evrov čistega dobička, daje povsem novo razsežnost. Nadzorni svet Gen Energije namreč vodi Matej Pirc, ki je hkrati tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ta naj bi v kratkem dobil nov nadzorni svet, o njegovi sestavi pa bo imela zadnjo besedo vlada, ki jo vodi SMC. Še pred tedni se je nakazovala tudi možnost, da se bosta na osi Novšak–Skubin po večmesečnem premirju morda ponovno udarila tudi velika konkurenta na domačem elektroenergetskem trgu: predsednik uprave Gen-I Robert Golob, sicer velik Novšakov podpornik, in Petrol, 50-odstotni lastnik Gen-I, ki je v tej družbi že pred leti skušal pridobiti upravljalski vpliv. To mu takrat tudi zaradi Novšaka in Goloba ni uspelo. A po naših informacijah se na Petrolu, ki ga vodi Tomaž Berločnik, v boj za Gen Energijo niso aktivneje vpletali.

Povsem drugače je bilo na koalicijski »fronti«. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi SMC v zadnjih dneh na vsak način želela prebiti trdni blok nadzornikov, ki so bili na Novšakovi strani. Dosedanjega direktorja Gen Energije so domala ves čas podpirali trije od petih članov: podpredsednik DeSUS Saša Geržina, predsednik odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi Niko Galeša in nekdanji vodja maloprodaje v Petrolu Roman Dobnikar, ki je bil med nadzornike imenovan iz kvote SD. V precej težjem položaju se je znašel Danijel Levičar, vodja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo. Četudi gre za resor, ki sodi v okvir SMC (vodi ga Peter Gašperšič), naj bi se Levičar, ki prihaja iz Krškega, odločil podpreti novega-starega direktorja.

Lepi časi so mimo

Novšaka čaka mandat, ki bo bržčas precej težji od zadnjega. Rekordno nizke cene električne energije, ki so nekatere evropske energetske velikane spravile v rdeče številke, so načele tudi Gen Energijo. Skupino v prihodnjih letih čaka več izzivov: od zniževanja lastne cene krške nuklearke in dokončne odločitve o tem, ali je njen drugi blok sploh smiselno graditi, do zamenjave plinskih blokov v TE Brestanica, dokončanja spodnjesavske verige elektrarn in lobiranja za začetek gradnje hidroelektrarn na srednji Savi. Prihodnje leto se izteče tudi desetletna pogodba o dobavi električne energije iz nuklearke med Gen Energijo in Gen-I.