Kot so se nam pridušali, zamenjujejo svetilke, ki so v odličnem stanju, in na novo postavljajo podobne – a precej na gosto. »Bomo tudi z Lune vidni ponoči,« nam je hudomušno dejal krajan iz Srednjih Bitenj. Krajani so opozorili celo na »nenavaden« pojav dvojnih svetilk. Tam, kjer še vedno stojijo stare, namreč že postavljajo nove in tako imajo ljudje ob ulicah cel kup uličnih svetilk, ponekod celo več na enem mestu.

Milijon samo za nove svetilke

Projekt javne razsvetljave stane malo več kot milijon evrov in ga bodo v sklopu projekta Gorki plačali kranjski davkoplačevalci. Izvajalec je podjetje Vigred z Visokega pri Kranju, ki na podlagi pogodbe sicer skrbi za vso javno razsvetljavo v Kranju. Kako to, da so za postavitev novih luči izbrali istega izvajalca, kakšna je pogodba in še o čem, pa nam na občini v slabem tednu dni niso uspeli odgovoriti, saj naj bi bili odgovorni za ta dela odsotni. Portal komisije za preprečevanje korupcije supervizor pokaže, da je podjetje Vigred za opravljene storitve od leta 2003 prejelo že 8,6 milijona evrov, samo letos že okoli tristo tisoč.

Ljudje, ki jim svetilke postavljajo tudi pod okna spalnic, težko sprejmejo pojasnilo, da je to nujno potrebno. Na občini namreč pojasnjujejo, da postavitev svetilk poteka po projektu podjetja Ržišnik Perc, podjetje Vigred pa opravlja gradbena dela. Kot trdijo na občini, so svetilke postavljene tako, da »svetijo čim bolj enakomerno«, nove pa so bile potrebne zaradi posebne uredbe, ki opredeljuje tudi svetlobno onesnaženost. Niso pa nam na občini uspeli pojasniti, zakaj so električni vodi kar naenkrat neustrezni in zakaj so pred kratkim postavili nove svetilke, ki so zdaj očitno že zastarele. Prejšnje je seveda postavljal isti izvajalec, kot zdaj postavlja nove oziroma nadomešča prej postavljene.

Kot smo od podjetnika Andreja Lemuta iz podjetja Le-Tehnika v Kranju izvedeli že pred časom, obstajajo namreč precej cenejše rešitve, ki bi prav tako dosegale standarde uredbe. Lemut nas je namreč opozoril, da mu kljub prizadevanjem ni uspelo priti do prejšnjega župana, da bi mu predstavil bistveno varčnejšo tehnologijo: »Lahko jo prodajam v Parizu, v Kranju niti do župana ne morem!« Toda uredbe in projekti so zakoniti in tako bo ljudem ob novi kanalizaciji in dovodu plina svetila tudi bogata javna razsvetljava.

Nova pogodba za Gorki

Župan Kranja Boštjan Trilar pa je zdaj javnost vendarle seznanil z doslej dokaj skritim ali pa vsaj javnosti nedostopnim dejstvom, da je Kranj v zvezi s projektom Gorki z državo sklenil novo pogodbo. Prejšnjo je prekinil, ker je se je projekt podražil, in zdaj sodi med tako imenovane velike projekte, ki jih sofinancirata država in evropska skupnost. Vendar pa denarni tok ne teče tako, kot bi želeli, zato je Kranj v likvidnostnih težavah. Prav tako pa je novi župan med »okostnjake iz omare« prejšnjega župana Mohorja Bogataja prištel še tri milijone evrov, ki jih je prejšnja oblast »pozabila« všteti v projekt Gorki in zdaj še ni povsem jasno, kdo jih bo plačal. Ker župan nima več ne koalicije ne poklicnega podžupana, so očitno trd oreh že pojasnila o milijonu za novo razsvetljavo. Zato tudi ni več čudno razburjenje, ker je župan odpovedal majsko sejo mestnega sveta, na kateri bi morali govoriti o rebalansu proračuna in ponuditi odgovore tudi v zvezi s projektom Gorki.