Minister verjame v ljudi in projekt

Vabilu pa sta se nedavno odzvala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je že kot direktor Term Olimia sodeloval pri prizadevanjih, da se izsušeno Vonarsko jezero ponovno napolni z vodo in nameni za turistično dejavnost.

»Priznam, tudi zaradi tega čustveno gledam na ta projekt. Verjamem, da je revolucionaren in da bi povezal dva velika turistična kraja, Podčetrtek in Rogaško Slatino, in da bi z njim dobili najmočnejši turistični cilj v Sloveniji, ki bi ustvaril več kot 700.000 nočitev. Prepričan sem, da gre za resnično pozitivno zgodbo. Verjamem v ljudi, ki jo ustvarjajo, zato bom naredil vse, kar je moji moči, da bo zaživela že v času trajanja mandata te vlade,« je dejal Počivalšek. Pred več kot desetimi leti sta občini Rogaška Slatina in Podčetrtek skupaj z dvema občinama na hrvaški strani pripravili prve idejne rešitve, po katerih naj bi okoljsko ministrstvo poskrbelo za pregrado in ponovno ojezeritev, lokalne skupnosti pa za turistično infrastrukturo. Občina Rogaška Slatina se je lotila priprave občinskega prostorskega in občinskega podrobnega prostorskega načrta, vendar je leta 2008 postopke ustavila, ker od ministrstva ni dobila podatkov o najvišji nadmorski višini možne ojezeritve. Ta je za Slatinčane bistvenega pomena. Če bi bila višina nižja od 204 metrov, bi jezero na njihovem območju ostalo suho in bi bilo vse skupaj brez smisla.

Naložba vredna skoraj 13 milijonov evrov

»Zato smo tudi pripravili vse izračune, da bi predstavnikom ministrstva dokazali, da je višina 204 metre možna, primerna in iz različnih vidikov sprejemljiva,« je pojasnil župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, ki si je prizadeval za projekt tudi po tem, ko jih je kmetijsko ministrstvo razočaralo z novico, da ne bo dovolilo, da bi se tako velika površina kmetijskega zemljišča spremenila v zazidalno. Občina je morala idejno zasnovo celotnega projekta spremeniti tako, da bi bili po novem pod vodo »samo« 104 hektarji jezera, vse turistične objekte pa bi združili na enem mestu. Na enem delu bi zgradili turistično-gostinski objekt s prostorom za šotore, avtodome in bungalove, na drugem bi bila čolnarna s pomoli in skladišči za jadrnice, na tretjem pa bi uredili športna igrišča in sprehajalne poti.

Ta del projekta, ki bi ga tudi finančno prevzeli občini, bi stal šest milijonov evrov. Še pred tem bi moralo ministrstvo poskrbeti za sanacijo pregrade in za čiščenje območja, ki bi ga napolnili z vodo. Ta dela bi stala okoli 6,5 milijona evrov. Odstraniti bi bilo treba okoli 400.000 kubičnih metrov naplavin in humusa ter premestiti približno 80.000 kubičnih metrov zemljine. Zdaj je na potezi okoljsko ministrstvo. Ministrica Majcnova je obljubila, da se bo pogovorila z ljudmi iz strokovnih služb in v roku meseca dni sporočila, ali je predlog občin Podčetrtek in Rogaška Slatina sprejemljiv.