Za slovensko alpsko smučanje prihodnosti so zdaj odločilni dnevi. Vodstvena struktura je zasnovana. Škarje in platno, ki ju je dobil od vodstva Smučarske zveze Slovenije (SZS) in panoge za alpsko smučanje, ima v rokah Andrea Massi. Italijan je tisti, ki bo v teh dneh povedal, kako natančno si predstavlja slovensko smučanje v prihodnosti in ali je pri projektu pripravljen sodelovati. Predstavil nam je nekaj svojih misli.

»Morda se na zunaj ne vidi, da kaj delamo, a vam lahko zatrdim, da smo zelo aktivni,« pravi Iztok Klančnik, novi predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje pri SZS. »Vse prvomajske praznike smo imeli razgovore s trenerji in kandidati za profesionalno mesto vodja panoge. Ta teden se mora zgoditi veliko stvari. V začetku prihodnjega tedna si namreč želimo sklicati sejo odbora, na kateri bi s slovenskimi klubi dorekli zadnje podrobnosti in jih predstavili zboru panoge,« je nadaljeval Klančnik, ki je krepko zavihal rokave in se nove funkcije lotil z vso vnemo.

Minimalni znesek določen, končni še ne

Klančnik pravi, da je ob vseh pogovorih, ki jih ima v teh dneh s svojo desno roko Gregorjem Benedikom, najpomembneje, da vadbeni proces na snegu poteka nemoteno. Pravi, da tako moška kot ženska reprezentanca marljivo vadita na Mölltalu. Generalni direktor HP Slovenija si želi, da bi bila čim prej jasna finančna slika porabe v letošnjem letu, na podlagi katere bi bili še jasnejši obrisi zmožnosti za prihodnjo sezono. »Minimalni znesek za prihodnjo sezono je določen. Ne bom rekel, da sem z njim zadovoljen. Bo pa lahko tudi višji. Pričakujem, da bomo v prihodnjih dveh do treh mesecih pridobili nove sponzorje, ko jim bomo predstavili našo vizijo. Strinjam pa se, da je na področju marketinga precej rezerv,« nadaljuje Klančnik.

»Zgodba z Andreo Massijem bi se morala razplesti do konca tega tedna. Ne strinjam se povsem z vami, da ima Massi pred sabo prazen list papirja, na katerega lahko napiše, kako si predstavlja delo v slovenski reprezentanci. Res pa je, da smo mu natančno predstavili naše želje. Odprtih ima več možnosti. Od tega, da prevzame vodenje celotne reprezentance, do tega, da skrbi le za določen del,« igra z odprtimi kartami Klančnik. »Pripravljenih imamo več scenarijev. Verjamem, da so vsi dovolj strokovno podprti. Veseli me, da so vsi, s katerimi se pogovarjamo, pripravljeni sodelovati v zgodbi slovenskega alpskega smučanja prihodnosti,« sklene novi predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje pri SZS.

Na vrhu piramide morajo biti športniki

Andrea Massi pravi, da z odločitvijo vsaj teden dni zamuja. Zaradi bolezni in ker se je s Tino Maze udeležil izbora prestižne športne nagrade laureus na Kitajskem. »Na sestankih z vodstvom zveze so mi ponudili možnost sodelovanja v dveh oblikah. Kot me poznate, mi pogodba na papirju, na katerem je napisana številka, ne pomeni veliko. Zanima me dejansko stanje. Koliko je v slovenski reprezentanci trenerjev, kakšne uspehe dosegajo in kje pušča škaf, kot pravite Slovenci. Zavedam se, da se moram odločiti v teh dneh, saj je skrajni čas za sestavo reprezentance. Zato sem zelo aktiven in se bom kakšen dan ustavil tudi na terenu, da se prepričam, kako zadeve delujejo od blizu,« odgovarja Massi, ki si funkcijo vodenja predstavlja kot ustvarjalno nalogo.

Malo je ljudi tako v slovenskem smučanju kot tudi v tujini, ki Massijevega načina dela ne bi poznali ali si ga vsaj predstavljali. V ekipi Tine Maze je bil nedotakljiv šef, ki je imel vse pod nadzorom. Rešitev je našel v isti sekundi, če je bilo treba, trenerje in serviserje je med sezono večkrat zamenjal. V glavi je imel vselej pripravljene različne scenarije, za svoj posel je živel 24 ur na dan. Skeptiki pravijo, da je vodenje slovenske reprezentance drugačno kot vodenje najboljše alpske smučarke na svetu. Massi bi jim lahko odgovoril, da ima poleg Tine Maze največ zaslug, da je ustvaril najboljšo slovensko športnico vseh časov in da je v slovenskem alpskem smučanju pravi čas, da se naredijo rezi. In da trenerji prevzamejo odgovornost za svoje poslanstvo, ko dobijo možnost sodelovanja z obetavnimi športniki.

»Odkrito povedano, ne predstavljam si povsem, da bi bedel nad vso slovensko smučarijo. Mislim, da bi prvo leto lahko deloval nekoliko drugače, kar bom predstavil tudi direktorju in predsedniku zveze. Ali bi bil nadzornik? Ta beseda mi ni všeč. Poskrbel bi, da bodo najpomembnejši člen verige športniki. Da bodo vsi trenerji težili k istemu cilju. Vidim se v vlogi svetovalca, ki daje smernice za naprej, ki svetuje,« pravi Massi. Priznava: »V tej sezoni je bil viden napredek v ženski reprezentanci, kar dokazuje pozitiven premik. Kar zadeva moške reprezentance, nisem preveč na tekočem. Vem le, da rezultati niso bili dobri.«