V Söldnu je bil videti drugačen. Predvsem umirjen. Pred prvo tekmo sezone je deloval kot umetnik, ki bi rad užival v tem, kar je soustvaril. Ker življenje ni pravljica, mu kaj takšnega v aktivni vlogi ne bo uspelo. To je pokazala že uvodna tekma sezone, ko so se stvari odvile drugače od pričakovanj.

»Ponosni smo na to, kar je Tina Maze naredila v minuli zimi. V vaši državi sem začutil, da na Tino postajate vsi ponosni. In tako je tudi prav. Ko sem zadnjič predaval na neki banki, so me vprašali, kako sem še vedno motiviran, glede na to, da je športnica, s katero delam, osvojila vse ter da sem z njo že dvanajst let. Odgovoril sem, da bi bil na mojem mestu motiviran vsak od njih ali, če želite, vaših bralcev, da pa je precej bolj naporna pot do vrha,« je začel pogovor Andrea Massi.

Navzven deluje, da ste v novo sezono vstopili najbolj mirni doslej. Videz vara?

Sploh ne, tako sem se tudi počutil. Povsem drugače bi bilo, če Tina letos ne bi osvojila zlate olimpijske kolajne. V tem primeru bi bilo delo opravljeno polovično. Ne glede na to, da je svetovna rekorderka po številu osvojenih točk svetovnega pokala, da je skupna zmagovalka, svetovna prvakinja... Z zlato kolajno je zvok uglašen, z dvojno krono pa je uspeh izvenserijski. Kot pravimo Italijani, imamo zaprte račune. Zato smo vsi bolj umirjeni. Tako smo se tudi lotili priprav. Poleg tega imamo ekipo, ki dobro deluje.

So vas kaj izučili tudi stresni nastopi v preteklosti, ko ste trdili, da je ledeniški uvod nad Söldnom ena najpomembnejših tekem sezone?

Moram pritrditi. Prevečkrat smo bili po uvodni tekmi povsem na dnu. Na vse načine sem si na začetku sezone želel dobrega rezultata. Priznam, da večkrat preveč na silo. Moral bi Tini pustiti več svobode. Je umetnica, ki bi jo znala izkoristiti. Kar jo navsezadnje večkrat tudi je.

A letos ne.

Žal sem že na jutranjem prostem smučanju videl, da Tina ni prava. Upal sem, da bo znala reagirati, a ni. Ko jo nekaj zmoti, se ustavi. Gre za malenkosti, ki jih ne bi delil v javnosti. Morda sem kriv sam. Problem je velik, a poznam njegov izvor. Morda se bo izkazalo, da ga ne bom znal rešiti. Nimam čarobne palice. Stanje ni alarmantno, saj ima Tina dober material, dobro smuča. Kako naprej? Najprej moram vzeti tableto proti glavobolu.

Znano je, da nove člane ekipe izbirate zelo strogo, lahko rečemo kar vojaško. Nam lahko opišete pot, ki jo je prestala nova fizioterapevtka Martina Lenček?

Da sem se tega posla večkrat lotil na vojaški način, sem oponašal Anteja Kostelića. Martina je v četrtek dobila čin članice naše ekipe. Za zdaj lahko rečem, da smo se prepričali, da je mojstrica svojega poklica. Druga pomembna odlika je, da se je odlično vklopila v ekipo in sistem dela. Takšnega človeka ni lahko najti. Izpit je opravila. Naredil bom vse, da jo zaščitim, tako kot sem do sedaj nekdanje člane ekipe. Bi pa prosil, da jo tudi mediji malce pustite pri miru. Ni preprosto človeku, ki postane član najboljše ekipe na svetu. Kot ne bi bilo preprosto meni, če bi začel delati s Ferrarijem.

Zasledili smo govorice, da se bo lahko po novem letu v ekipo vrnila Nežka Poljanšek.

Pri meni so vrata vedno odprta. Toda trenutno razpredati o takšnih stvareh je brezpredmetno. Pustimo času čas, da se izkaže Martina, ki ima vse možnosti, da ostane z nami.

Novo vodstvo ima tudi slovenska ženska reprezentanca. Vodi jo Rasto Ažnoh, o katerem ste vedno imeli dobro mnenje. Je ta signal pozitiven tudi na terenu?

Ažnoha spoštujem tako z zeleno kot rdečo bundo. Naj dela v slovenski ali bolgarski reprezentanci. Spoštovanje je obojestransko. Menim pa, da je v treba slovenski reprezentanci spremeniti marsikaj, ne zgolj glavnega trenerja. Sistem dela in še kakšnega trenerja, tako da bo imel Ažnoh še veliko dela. Je pa narejen prvi pomemben korak, s katerim bo lažje sestaviti ekipo. Upam, da bodo slovenska dekleta rezultatsko izkoristila strokovnejšo podporo.

Med pripravami na novo sezono ste za nekaj časa medse spustili dve mladi in obetavni slovenski smučarki. Pokazali ste voljo za sodelovanje. Vas bo držala še naprej?

Kot veste, sem zelo spontan človek. Od mladih dam, kot ju kličem, niti nisem poznal imen. Bili sta s svojimi trenerji ob določenem času na določenem mestu, kjer so se nam poti prekrižale. Stisnilo me je pri srcu, ko sem videl, kako veliko voljo imata, hkrati pa nimata takšnih pogojev kot Tina. Zato sem ju za sedem dni na naše stroške, ki niso visoki, povabil v Gorico. Bili sta deležni kvalitetnega treninga. Upam, da vse skupaj razumete kot pozitiven signal. Kako bo v nadaljevanju sezone, težko rečem, saj nas čaka ogromno dela ter ukvarjanja predvsem s seboj.

O ciljih sezone neradi govorite. Vseeno morajo biti visoki, ko se govori o športnici, ki je v svoji karieri osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, mar ne?

Kot veste, sem malce vraževeren in o ciljih nerad govorim. Moj osnovni cilj je, da bo Tina v tej sezoni smučala sproščeno in da ostane zdrava. Če bo tako, ne vidim razloga, da ne bi bila dobra. Seveda pa imamo svoje želje, ki sovpadajo z nekdanjimi uspehi.