Ali bo Tina Maze po tej sezoni svetovnega pokala postavila smuči v kot, je v svetu alpskega smučanja eno najpogostejših vprašanj. Z njim se ukvarja ves alpski smučarski svet. Dejstvo je, da ima glavna junakinja zgodbe v teh dneh ogromno dela sama s seboj, saj jo v naslednjih treh tednih čakajo priprave in tekmovanja na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. V ZDA je pripotovala kot vodilna alpska smučarka svetovnega pokala. Takšen scenarij si je lahko pred sezono le želela.

V St. Moritzu smo se pogovarjali z najbližjimi spremljevalci Tine Maze. Trener Valerio Ghirardi je v intervjuju za Dnevnik dejal, da se o prihodnosti z najboljšo slovensko alpsko smučarko ne pogovarja, da pa je njegova trenerska prihodnost odvisna tudi od njene odločitve. Nekoliko konkretnejši je bil Ralph Krieger, Črnjankin menedžer. Ker se pojavljajo govorice, da bo Korošica po tej sezoni za eno leto prekinila športno pot in se kasneje spet skušala vrniti na sceno, smo švicarskega menedžerja vprašali, ali verjame v takšen scenarij. »Seveda verjamem. Pri Tini Maze je možno vse, saj je šampionka. Strinjam se, da bi bila takšna vrnitev na vrh izjemno težka. A Tina Maze je osvojila vse. Potrebuje izzive. In takšen scenarij bi ji gotovo pomenil izziv,« odgovarja Ralph Krieger.

Italijanski in švicarski novinarski kolegi imajo večinsko, a ne enotno mnenje, da Tino Maze gledamo zadnjo sezono na belih strminah. Italijani se ozirajo na izjave pred sezono, Švicarji pa menijo, da Tina Maze takšnega tempa ne bo več zdržala. Glede na videno in doživeto v St. Moritzu menimo, da so švicarski kolegi najbližje pravilnemu odgovoru. Da bo Tina Maze prihodnjo sezono na finalu svetovnega pokala v St. Moritzu in leto kasneje na svetovnem prvenstvu na prizorišču reklamirala švicarsko blagovno znamko Stöckli.

Edini zanesljiv in hkrati pravilen scenarij je, da bo zadnjo potezo potegnila Tina Maze. V teh dneh je znova doživljala izjemno stresne trenutke. Prvič zato, ker jo je zdelalo zdravje. Najboljša na svetu je lahko le povsem zdrava, obolela je lahko zgolj nadpovprečna. Z nadpovprečnimi rezultati je lahko pod vrhom. Ne pa na njem, kar je njen cilj. Tekmice so začutile priložnost in jo napadle. Anna Fenninger zelo uspešno, saj je zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala na generalki pred SP zmanjšala skoraj za polovico. To je lahko dobra motivacija Tine Maze v zadnjem mesecu svetovnega pokala. Da vrne udarec, kot ga zna le ona.

Dodaten stres je vodilni alpski smučarki svetovnega pokala povzročila bližina vrhunca sezone v ZDA. V St. Moritzu je po ponesrečenem nastopu v smuku spominjala na staro Tino Maze, ko ji obveznosti po koncu tekme poberejo več energije kot tekma sama. V takšnem položaju je bila v preteklosti že večkrat. Vselej se je v času samostojne kariere ob najpomembnejših trenutkih znala zbrati in na največjih tekmovanjih osvajala lovorike, s katerimi je ob koncu sezone postala najboljša športnica Slovenije, alpskega smučanja in sveta. Nobenega razloga ni, da ne bi bila v naslednjih tednih zgodba podobna.

Naslednja opazka v St. Moritzu je bila, da so odnosi v ekipi znova napeti. Ni čutiti sinergije, kakršna je ekipo krasila predlani na SP v Schladmingu in lani na OI v Sočiju. Andrea Massi je sicer vodja ekipe, a nima več toliko besede, kot jo je imel v preteklosti. Na začetku sezone se je s tem sprijaznil in so bili posledično rezultati boljši. V zadnjem času pa se težko drži v ozadju in je bolj konflikten. Vse skupaj se odraža pri rezultatih. Na januarskih klasikah se je Tina Maze namreč uvrstila na zmagovalni oder le enkrat, ko je bila druga na slalomu v Flachauu. Točkovno prednost 184 točk pred Anno Fenninger ji zagotavlja zajetna novembrska in decembrska zaloga.

Andrea Massi se v slovenskem alpskem smučanju pojavlja tudi kot možni kandidat, ki bi imel v prihodnosti vidno vlogo. Za zdaj gre zgolj za vse glasnejša namigovanja, medtem ko je do morebitne realizacije še dolga pot. Tudi ta je povezana z odločitvijo Tine Maze. Da bi imel Massi vidno vlogo v slovenskem smučanju, je bila že ideja Primoža Ulage, ki je kot nekdanji vrhunski športnik venomer o Massiju govoril v presežkih. Zelo pomembno za prihodnost slovenskega alpskega smučanja z Massijem ali brez pa je, da se omogoči vodstvu reprezentance, da začne delo takoj po zadnji tekmi sezone. Toda za zdaj nič ne kaže na to.