Čas obiska in ogleda ostankov nekdanjega rudnika urana očitno ni bil najbolj posrečeno izbran, saj je ministrstvo naročilo še eno v vrsti študij, ki bi pokazale, kaj početi z jaloviščem, na katerega je bilo odloženih 600.000 ton hidrometalurške jalovine in ki leži na plazovitem terenu, tako da vsako leto v dolino zdrsne za tri centimetre. Izsledki študije naj bi bili namreč znani jutri, ko jih bodo na ministrstvu tudi predstavili.

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je bil sicer zadovoljen, saj je država prejšnji teden občini nakazala pol milijona evrov dolga iz naslova nadomestila zaradi degradiranega okolja, na pol milijona pa še čakajo. »Prvega julija bo v celoti sanirano in neproblematično odlagališče Jazbec prešlo v upravljanje Agencije za radioaktivne odpadke, po tem pa se bomo končno začeli pogovarjati tudi o usodi Boršta, ki nas najbolj skrbi,« je dejal Čadež.

Do treh milijonov za trajno rešitev

Direktorica rudnika Hiacinta Klemenčič je pojasnila, da bi bilo treba po sedanjih ocenah skupine strokovnjakov najprej napraviti interventno drenažno vrtino, kar bi stalo skoraj pol milijona evrov, nato pa glede na učinke te vrtine, ki bi jih pokazal redni monitoring, po potrebi zgraditi še drenažni rov v vrednosti od dveh do poltretjega milijona evrov. »A je zdaj vse odvisno od študije, ki nam jo bodo predstavili v petek in bo pokazala, ali je z ukrepi res treba poseči v samo jalovišče ali je tveganje tako majhno, da tega ni vredno storiti,« je bila iskrena Klemenčičeva. Podobno je razmišljal tudi direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar, ki je jalovišče Jazbec ocenil za popolnoma neproblematično in stabilno, tako da bo Agencija za radioaktivne odpadke po prvem juliju še naprej zgolj zagotavljala redni nadzor, medtem ko je Boršt po njegovih besedah »konkreten problem«.