Češka je bučno pozdravila odprtje svetovnega prvenstva. Predvsem zaradi nastopov domače reprezentance ima večji odmev dogajanje v češkem glavnem mestu, kjer ulice in trgi s številnimi reklamnimi panoji opozarjajo na začetek velikega tekmovanja. Praga v teh dneh živi za hokej, kar je glede na veliko priljubljenost panoge v tej deželi pričakovano. Napetost stopnjujejo tudi domači mediji, ki hokeju v teh dneh namenjajo povečan obseg prispevkov.

Zmagoslavna parada in ulica Stodolni

V naši javnosti je pod največjim drobnogledom gotovo prizorišče v Ostravi, kamor je že prvi konec tedna prispelo nekaj več kot tisoč slovenskih navijačev. Za ljubitelje hokeja je v tem industrijskem mestu dobro poskrbljeno, saj lahko za relativno ugodno ceno uživajo v pokušanju gurmanskih specialitet in različnih vrst piva. Pred dvorano ČEZ Arena so postavili navijaški park, kjer za veselo vzdušje poskrbijo animatorji in različne glasbene skupine. Čeprav se češka reprezentanca v Ostravi verjetno ne bo ustavila niti v četrtfinalu, so nekateri prebivalci te moravsko-šlezijske regije okrasili avtomobile z zastavami v nacionalnih barvah. Od tujih gostov je češki severovzhod do zdaj obiskalo največ slovaških navijačev – prejšnjo soboto so jih našteli več kot osem tisoč. Čeprav so se Čehi in Slovaki pred četrt stoletja odločili za razcepitev, je povezanost med narodoma še vedno očitna. Že na prvenstvu v Bratislavi leta 2011 so domačini ob prezgodnjem izpadu njihove reprezentance navijali za severne sosede, v Ostravi pa se slovaških uspehov veselijo Čehi.

Obiskovalci hokejskih tekem so v tretjem največjem češkem mestu lahko zadovoljni tudi zaradi dobrih prometnih povezav – tramvaj od dvorane v slabih dvajsetih minutah pripelje v središče Ostrave. Na osrednjem trgu je bilo veselo že dan pred hokejsko premiero, saj so tukaj nazdravili sedemdesetemu jubileju osvoboditve mesta izpod nadzora tretjega rajha. Domačini so se našemili v vojake ter v različne risane in televizijske junake – kot bi uprizarjali pustno rajanje. Cesto skozi center mesta so že dopoldne zaprli za vozila in na njej ob dolgi vrsti radovednežev uprizorili zmagoslavno parado. Ko se dan prevesi v noč, v Ostravi oživi predvsem ulica Stodolni, ki je ena redkih mestnih znamenitosti. Množice zabave željnih se zgrnejo v 72 lokalov, ki so jih zgradili enega zraven drugega. Na koncu ulice je lokal Zadní Vrátka, ki je namenjen druženju slovenskih navijačev, ki jih bodo predvidoma danes popoldne prišli pozdravit tudi nekateri hokejski reprezentanti.

Hokejiste gosti nogometni trener

Ostravo kot lasten žep pozna Michal Hurajčik, ki se je v tem mestu rodil očetu Čehu in mami Slovakinji. Hurajčik je odrasel v Ostravi in se po tridesetih letih življenja na Češkem preselil v Ljubljano, kjer je v eni od otroških nogometnih šol zaposlen kot trener. Njegova žena je v tem času postala vodja češke skupnosti v Sloveniji, ki šteje okoli tristo članov. »Ostrava se je po prehodu na nov družbeni sistem spremenila. Tako kot v drugih mestih so začeli rasti nakupovalni centri. Največji ima štiri nadstropja in se imenuje Nova Karolina. Turistom bi priporočal ogled železarskega muzeja, zanimiv je tudi 85 metrov visok razgledni stolp, s katerega ima človek odličen pogled na mesto,« pravi Michal Hurajčik, ki ima v času prvenstva posebno zadolžitev, saj je gostitelj slovenske reprezentance. Na tem področju že ima izkušnje, saj je kot dober poznavalec razmer na Češkem v preteklosti sodeloval z nogometno zvezo in mariborskim klubom. Pomagal jim je pri logistiki in pripravi organizacije, ko so igrali proti češkim moštvom. »Poklicali so me iz hokejske zveze in me vprašali, ali bi sprejel izziv. Niti pomislil nisem, da bi jih zavrnil,« je povedal.

Hurajčik je v Ostravi ves dan na razpolago članom slovenske izbrane vrste. Zdaj je že dodobra spoznal igralce, med katerimi ga je najbolj navdušil Anže Kopitar. »Čeprav je zvezdnik, je povsem običajen fant, ki pri zajtrku vljudno pozdravi.« Hurajčik je pohvalil organizatorje turnirja, ki so poseben poudarek namenili varnosti, saj reprezentance prav na vsakem koraku varujejo policisti. Možje postave z igralci potujejo v avtobusih, prisotni so na njihovih treningih in tekmah, varujejo jih pred hotelom... »Nič ni prepuščeno naključju. Češka je resnično hokejska dežela, saj ima hokej v tem okolju bogato tradicijo. Morda niste vedeli, da otroci na Češkem trenirajo hokej že v sklopu izobraževalnega procesa v osnovni šoli, s čimer ta panoga ohranja priljubljenost,« je razložil Hurajčik, ki se je po selitvi v Ljubljano hitro udomačil v Sloveniji. Kot ljubitelj hokeja se je družil z rojakoma Petrom Šachlom in Janom Chabero, ko sta nastopala v zeleno-belem dresu Olimpije. V Sloveniji ga navdušujejo naravne lepote. Ker ima žena astmo, večkrat obiščejo obalna mesta in hribe. »Življenje v Sloveniji je res kakovostno. Opazil sem, da se nekateri Slovenci ne zavedajo povsem, kako prijetna je vaša dežela,« je dodal.