Le dvajset minut kombinatorne igre v napadu proti Belorusiji in štirideset minut solidnosti proti svetovnim prvakom Rusom je bilo premalo, da bi slovenska hokejska reprezentanca uspešno začela svetovno prvenstvo najvišjega razreda v Ostravi na Češkem. Očitno je, da so bile sanje o senzacionalni uvrstitvi v četrtfinale previsoke, zato je bolj realen scenarij o obstanku med elito, kar Slovencem ni uspelo že deset let. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja ima zdaj že enajst zaporednih porazov v skupini A, na Češkem pa jo v tednu dni čaka še pet zahtevnih preizkušenj. Zdi se, da bo za dosego primarnega cilja morala zmagati na vsaj dveh tekmah.

Kopitar se je zakockal z Verličem

Sobotna premiera z Belorusijo se je ponesrečila in vnesla nezadovoljstvo v slovenski tabor. Reprezentanca je bila skoraj dve tretjini tekme neprepoznavna. Delovala je plaho in ni niti najmanj spominjala na sedmouvrščeno moštvo iz olimpijskega Sočija. Belorusija je z ostrim severnoameriškim načinom igre na telo presenetila taktično in mentalno slabo pripravljeno slovensko vrsto, ki zaradi kolektivne zmede na čelu z vratarjem Robertom Kristanom ni znala odgovoriti na izziv. Ob tem se porajajo pomisleki, ali je bil nemara zgrešen tudi skavting za uvodno tekmo prvenstva, ki je bila med ključnimi. Ne moremo prezreti, da je Belorusija primerljiv tekmec Sloveniji in neposredni konkurent za obstanek. V njihovi postavi manjka nekaj ključnih mož, Slovenija pa je nastopila le brez dlje časa poškodovanega Davida Rodmana in verjetno za trebušno virozo obolelega Jana Urbasa. Selektor Kopitar je veliko tvegal, ko je namesto Urbasa v drugi napad ob bok največjima zvezdnikoma Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku postavil Miho Verliča, ki je imel pred tem že rezervirano mesto na tribuni, sezono v Gradcu pa je zaradi daljše bolezni in neurejenega klubskega statusa večinoma preživel zunaj ledenih igrišč. Malo selektorjev bi se odločilo za tako drzno potezo, ki se je kmalu izkazala za zgrešeno. Kopitar je kljub temu predolgo okleval z reakcijo, Slovenija pa je po dveh tretjinah zaostajala že z 1:3.

V tem delu tekme se je selektor jezil nad igralci. Njegove jeze tudi s tribune ni bilo mogoče spregledati, očitno pa je bil najbolj nezadovoljen s predstavami Marcela Rodmana, Andreja Tavžlja in Mihe Štebiha, ki so v zadnjih dvajsetih minutah obsedeli na klopi. Slovenija je po menjavah zaigrala odločneje, še pravočasno znižala izid, a zamujene priložnosti ni mogla nadoknaditi. Hokejisti so po tekmi razlagali, da so imeli preveč treme, a je izgovor neposrečen, saj gre za razmeroma izkušene igralce, ki so že igrali na olimpijskih igrah in prvenstvih skupine A, navajeni pa so tudi na utečen sistem igre v reprezentanci. Slovenija se je v uvodu gotovo lovila tudi zaradi nepoznavanja pripravljenosti moštva, saj je pred tem odigrala le eno resno tekmo z Nemčijo v Berlinu, kar je za tako visoko raven tekmovanja premalo. Nekaj nejasnosti je tudi o odsotnosti Jana Urbasa, ki je že ob prihodu v Ostravo pokašljeval in nato obležal v postelji. Morda bi ga lahko s preventivnimi metodami še pravočasno ozdravili, a je prva fizioterapevtka reprezentance Manca Marc na prizorišče prispela šele v soboto – na dan prve tekme. Medklic: Belorusi so poškodovanega kapetana in prvega centra moštva Alekseja Kaljužnija pozdravili skoraj čez noč, potem ko so uporabili različne metode zdravljenja.

Se bo Jan Urbas vrnil že jutri?

Po boleči zaušnici je reprezentanco že včeraj čakal nov preizkus proti svetovnim prvakom Rusom, ki so se zapodili proti vratom Luke Gračnarja. Po prvi tretjini je pri 0:3 kazalo na polomijo, pojavljale so se enake napake v obrambi kot dan prej, a je bilo nadaljevanje bolj poskočno. Slovenija je s premešano postavo začela igrati solidneje kot že večkrat v zadnjih letih. Na trenutke je uspela celo prestrašiti favoriziranega tekmeca, ki je eden glavnih kandidatov za osvojitev končne lovorike. Povsem znosen poraz s 3:5 in predstava v drugem delu tekme je za slovensko reprezentanco dober smerokaz za nadaljevanje prvenstva. Ogrevanja je konec – Slovenija bo v Ostravi morala začeti osvajati točke in zmagovati. »Če sem bil v soboto jezen, moram priznati, da je bil obračun z Rusijo velik napor za fante. Dobro so se pripravili na izziv in odgovorili na pravi način. Generalno ne moremo biti zadovoljni, saj nimamo točk. Kaj nam pomaga, če smo bili solidni proti Rusiji? Tega sem že malo sit. Potrebujemo točke, v nasprotnem primeru bo znova cirkus,« je včeraj razlagal selektor Matjaž Kopitar, ki je izkazal pripravljenost na daljši pogovor s številnimi slovenskimi poročevalci na češkem severovzhodu.

Kopitar je priznal, da v noči na nedeljo ni veliko spal. S pomočniki je analiziral tekmo z Belorusijo in spraševal sodelavce, ali je naredil napako tudi sam. »Vsi so mi rekli, da v pripravi na tekmo ni bilo nič narobe. Veliko sem razmišljal in iskal vzroke za neposrečen začetek. Morda smo mentalno še vedno prešibki, da smo začeli s prevelikim strahom. A zdaj igralcev ne bom več obremenjeval z uvodom, saj je pred nami še dolg turnir,« se je že spogledoval z jutrišnjo večerno preizkušnjo proti Slovakom, ki imajo podporo polne dvorane navijačev. Kopitarja smo vprašali, kateri vratar ima po dveh tekmah prednost: »Dobro vprašanje. Priznam, da sem pričakoval, da bom dobil bolj otipljiv odgovor. Verjetno se strinjate in tudi Gračnar se zaveda, da proti Rusiji ni bil najboljši. Če želiš v hokeju zmagati, ti mora vratar dati možnost za zmago. Na nobeni od obeh tekem nismo imeli prave podpore v golu.« Kot je včeraj namignil selektor, bi lahko reprezentanci po današnjem prostem dnevu že jutri pomagal Jan Urbas, kar bi povečalo konkurenčnost drugega napada. Anžetu Kopitarju bi prisotnost Urbasa ugajala, saj bi razbremenil dobitnika dveh Stanleyjevih pokalov. Tekmeci se nanj izvrstno pripravijo, saj je bil na prvih tekmah zastražen tudi s po tremi nasprotnikovimi hokejisti hkrati.