Tomaž Razingar bo jutri praznoval 36. rojstni dan. V mladosti je veljal za enega bolj nadarjenih hokejistov, zdaj pa že dlje časa v vlogi kapetana poveljuje slovenski reprezentanci. Nič drugače ne bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu skupine A na Češkem, kjer se bo izkušeni mož približal že svojemu petdesetemu nastopu v tekmovanju najvišjega kakovostnega razreda. Med elito je zbral po štirinajst golov in podaj, kar ga med rojaki uvršča v sam vrh. »To je lepo slišati, a hokej je ekipni šport, zato je bolj merodajen izkupiček celotnega moštva kot osebna statistika,« pravi.

Več kot dvestokrat je že oblekel dres z risom na prsih. Ko ga novinarji pobaramo, ali že kaj razmišlja o koncu športne poti, nagajivo odgovori, da ga tovrstna vprašanja zgolj dodatno motivirajo pri vztrajanju na ledenih ploskvah. Na prvenstvu v Ostravi bo glede na postavitev v pripravljalnem obdobju najverjetneje igral v tretjem napadu, kjer bo svoje izkušnje delil z Marcelom Rodmanom in Žigo Pancetom. Ni dvoma, da bo tudi omenjena trojica glede na napadalne sposobnosti pomembno vplivala na učinek slovenske reprezentance pred nasprotnikovimi vrati. »Vsak bo moral prispevati k uresničitvi skupnega cilja. Nobena skrivnost ni, da Anže Kopitar in Jan Muršak izstopata po hokejskem znanju, a ker se želimo v domovino vrniti nasmejani, bomo morali tudi drugi prispevati kamenček v mozaik,« pravi Tomaž Razingar.

Slovenija bo v Ostravi osmič nastopila med elito. Doslej si je obstanek med najboljšimi zagotovila le dvakrat. Nazadnje pred desetimi leti, ko je bilo prvenstvo v sosednji Avstriji. Na dvotedenskih turnirjih, kjer je urnik tekem zgoščen, je za nižje postavljene reprezentance še toliko pomembnejši zmagovit začetek. Razingar se že ozira proti uvodni preizkušnji z Belorusijo, ki velja za premagljivega tekmeca. »Spominjam se zadnjega prvenstva skupine A na Švedskem, kjer nismo začeli po naših željah. Iz tega se moramo tudi mi nekaj naučiti, a obenem ne smemo polagati vseh upov na začetek prvenstva, saj nas čaka sedem tekem. Veseli dejstvo, da smo v zadnjem času dvignili igro na višjo raven. Igramo dober, moderen hokej. Ena od prednosti je, da verjamemo v svoje sposobnosti, četudi se nam kakšna stvar kdaj ponesreči,« meni Razingar.

Mnogi reprezentanti so med pripravami izpostavili željo, da bi v Ostravi presenetili koga od favoritov. Optimizem črpajo iz dejstva, da je izbrana vrsta že v olimpijskem Sočiju dokazala, da se v najboljši postavi lahko enakovredno kosa tudi z mnogo uglednejšimi hokejskimi deželami. »Moramo biti skromni, a tudi predrzni. Sistem na svetovnih prvenstvih je drugačen kot na olimpijskih igrah, a zakaj ne bi tudi na Češkem poskusili pripraviti nekaj velikega. Imamo svoje načrte in vemo, da bo treba najprej premagati primerljive reprezentance,« je dejal kapetan reprezentance, ki si je pred odhodom na šampionat zaželela višjih nagrad v primeru obstanka med elito kot doslej. Razingar je zatrdil, da so zadevo s hokejsko zvezo že uredili.