Isti gradbinec zdaj izvaja gradbena dela povsem zasebne naložbe župana Tržiča Boruta Sajovica ob njegovem domu na Brdu, kraju med Tržičem in Ljubnim. Ker je župan za svojega zasebnega gradbinca izbral podjetje, ki je dobilo velik posel, plačan z javnim denarjem iz blagajne občine, je to med Tržičani sprožilo določene pomisleke. A sta tako Sajovic kot direktor gradbenega podjetja Mirko Krašovec zelo korektno pojasnila, da je prav vse popolnoma transparentno.

Kovinar Gradnje ST uspel na ponovljenem razpisu

Občina Tržič je prvi javni razpis za gradnjo Gorenjske plaže (projekt je bil izdatno podprt z evropskim denarjem) objavila aprila leta 2013. Za različne sklope se je prijavilo več ponudnikov, podjetja Kovinar Gradnje ST pa med njimi ni bilo. Za glavnino del, se pravi za gradbena dela, je bila sicer najugodnejša Gorenjska gradbena družba, ki bi ta dela opravila za 1,5 milijona evrov. A je občina zaradi visokih cen in dejstva, da se na nekatere sklope sploh ni prijavil noben gradbinec, javni razpis ponovila sredi julija istega leta. Na ta razpis se je za skoraj vse sklope prijavil tudi Kovinar Gradnje ST in povsod uspel z najnižjo ceno. Za omenjena gradbena dela je namreč ponudil ceno 1,24 milijona evrov, Gorenjska gradbena družba pa je ceno iz aprila le malenkost znižala.

Do lanske jeseni je občina Tržič tako podjetju Kovinar Gradnje ST izplačala 2,5 milijona evrov, preostalim podjetjem, ki so sodelovala pri projektu, pa še milijon. Kovinar Gradnje ST je glede na podatke supervizorja v vseh letih od 2003 naprej 15. največji prejemnik denarja iz tržiškega proračuna. A je šlo zgolj in samo za posel gradnje Gorenjske plaže. V obdobju gradnje in izplačil pa je Kovinar Gradnje ST po BKS banki, na kateri občina veže denarna sredstva, drugi največji prejemnik javnega denarja.

»Vsa dela smo dobili na javnem razpisu, povsod smo bili pač najugodnejši. Obračun del na koncu je bil celo nekoliko nižji, kot je pogodbena vrednost. Župan Borut Sajovic je nato izbral naše podjetje še za zasebno gradnjo. Očitno smo bili zanj najugodnejši, posel je vreden slabih 200 tisočakov, podpisali smo pogodbo, vse bo seveda tudi plačano,« je pojasnil Mirko Krašovec in dodal, da dobivajo posle na javnih razpisih povsod po Gorenjski, da delajo v več občinah in da se je težko potem izogniti takim navideznim konfliktom interesov.

Sajovic: Za mnenje sem prosil tudi KPK

Župan Tržiča Borut Sajovic je pojasnil, da je pred odločitvijo o izbiri izvajalca del za njegovo zasebno naložbo prosil za mnenje tudi komisijo za preprečevanje korupcije. »Sporočili so mi, da ni prav nič narobe, če izberem tega izvajalca, da pa se moram pri vseh naslednjih razpisih, na katere se bo prijavil Kovinar Gradnje ST, povsem izločiti iz postopkov odločanja. To sem tudi storil. Kovinar Gradnje ST se je prijavil za nadaljevanje gradnje Gorenjske plaže, kjer moramo dokončati gostinski objekt. Posel je vreden okoli sto tisoč evrov, a ga Kovinar Gradnje ST ni dobil,« je pojasnil Sajovic, ki se zaveda dejstva, da je izbira izvajalca, ki je dobil tako velik posel z občino, lahko za koga tudi sporna. »Prav zato pa lahko vsakemu pokažem pogodbe in na koncu tudi račune. Ne nazadnje pa bi se takim očitkom težko izognil, saj je večina gradbenih podjetij tod okoli že tako ali drugače poslovala tudi z občino. Kovinar Gradnje ST je zelo solidno podjetje, pri moji naložbi niti ni bilo najcenejše, a je glede na kakovost zame prava izbira,« je zelo odkrito vse pojasnil Sajovic.