Težišče vseslovenskega literarno-sejemskega dogodka Slovenski dnevi knjige, ki bo letos potekal pod geslom (Iz)berimo, bo znova v Ljubljani, kjer bodo s knjigami obložene stojnice in raznolik literarni program obiskovalce vabili od ponedeljka do petka. Tokrat bo osrednje prizorišče pred Magistratom in na Stritarjevi ulici.

Literarnemu vrvežu se bodo ob posameznih dneh pridružili tudi v Kopru, Celju, Ormožu, Kungoti, Trstu, Gradcu in Mariboru. V slednjem bo dogajanje zasedlo največ dni, saj se je pričelo že včeraj, sklenilo pa se bo prihodnjo soboto. Prireditev z dvajsetletno tradicijo se bo v četrtek, na svetovni dan knjige, povsod prevesila v Noč knjige.

Povabilo k nakupu knjig

»Mislim, da je 20 let, kolikor potekajo Slovenski dnevi knjige, dokaz, da je to prireditev, ki ni pomembna le z vidika avtorjev, založnikov ali knjigotržcev, ampak tudi tistih, ki naj bi knjigo vzeli v roko, jo odprli in brali,« je prihajajoči dogodek pospremil Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, ki bdi nad celotno organizacijo prireditve. Pripomnil je še: »Pravimo, da smo narod knjige. To je morda malo pretenciozno rečeno. Res se je vse začelo s Trubarjem, ampak od tistih časov je minilo kar precej stoletij, zato moramo danes to trditev nenehno dokazovati.«

Na letošnjih Slovenskih dnevih knjige si je stojnico v Ljubljani rezerviralo 25 založb, kar je po besedah vodje projekta Leile Aleksandre Jelić nekaj manj kot predhodna leta, vendar to še ne pomeni, da se poslanstvo prireditve kaj spreminja, temveč njen osrednji cilj ostaja vabljenje ljudi k nakupu knjig. Na pomen slednjega opozarja tudi Ingrid Celestina, predsednica Društva slovenskih knjigotržcev in vodja knjigarne Libris, ki Slovenske dneve knjige organizira v Kopru: »Predvsem si želimo, da bi ljudje v teh dneh kupovali knjige, kajti le tako bomo preživeli.«

Na novo rojeni kaos

Kljub temu da Slovenski dnevi knjige praznujejo 20. obletnico, se letos na neki način rojevajo na novo – namreč z novim programskim odborom, kateremu predseduje pisateljica, publicistka in literarna kritičarka Gabriela Babnik, ki pravi: »Domišljam si, da smo ustvarili nekakšen literarni kaos.« V Ljubljani namreč sejemski vrvež zapušča Kongresni trg in se seli pred mestno hišo, kjer je nekoč že taboril.

Poleg tega je programski odbor zastavil še nekaj drugih novosti, med katerimi je največja ta, da se bo knjiga podala na pot, in sicer v Dom upokojencev na Taboru, Pediatrično kliniko ter v zapor na Igu. Zadnjo lokacijo bosta obiskala dva izmed najprepoznavnejših sodobnih avtorjev iz nekdanje skupne države, srbski književnik Dragan Velikić ter bosanski pisatelj in pesnik Faruk Šehić. »Zdi se mi pomembno, da gremo v prostor, ki tradicionalno ni namenjen kulturnemu udejstvovanju. Literatura bi se po mojem mnenju morala vrniti k svoji osrednji vlogi, in sicer temu, da pripovedovanje zgodb že od začetka civilizacije služi kot način preživetja,« razmišlja Dijana Matković, članica programskega odbora, ki bo v družbi Gorana Vojnovića tudi povezovala pogovor z omenjenima piscema. Ta se bosta sicer predstavila tudi na literarnih večerih za širšo javnost.

Med tujimi gosti bosta še Kanadčana Endre Farkas in Carolyn Marie Souaid, ki sta poezijo s papirja prenesla na oder, v mestne avtobuse in kabaret, ter nemško-avstrijska pisateljica, pesnica in dramaturginja Melanie S. Rose. Omeniti velja še vsakodnevna branja slovenskih avtorjev, literarne sprehode, branja improligašev z megafoni, diskusije in podelitev nagrade kritiško sito po izboru članov Društva slovenskih literarnih kritikov, pa tudi inštalacijo Zlata kletka Glorjane Veber, ki bo stala na Mestnem trgu. V štirih hiškah bo mogoče s pritiskom na gumb »osvoboditi poezijo« in ji prisluhniti sredi mestnega vrveža.

Od prerokovanja do rapanja

Pod geslom Ko te napiše knjiga v Mariboru pripravljajo več kot 70 raznovrstnih dogodkov, v središču pa bo zanimanje za kultne, prepovedane in trendovske knjige, katerim se bodo posvetila številna znana domača imena. Med spremljevalnimi vsebinami pozornost tam vzbujajo, denimo, še ulična performansa Literarno preročišče in Ali veruješ v literaturo?, maraton rap in hiphop poezije, akcija Ko te ob kavi napiše pesem ter čitalnica z menjalnico knjig. Že nocoj pa bo na 15. pesniškem turnirju Založbe Pivec izbran nov vitez oziroma vitezinja poezije.

V živahno zbirališče in stičišče ljubiteljev knjig se bo prav tako spremenil Prešernov trg v Kopru. Napolnili ga bodo številne stojnice in otroški živžav, kajti dogajanje se osredotoča predvsem na najmlajše bralce. Pogled se bo še posebno obračal proti Istri, njenim običajem in tradiciji. Poleg tega bodo obiskovalci lahko prisluhnili različnim avtorjem in knjige kupili že za en evro.

Tudi v Celju bo še posebno poskrbljeno za otroke in mlade, saj bodo na sporedu tako pravljična srečanja kot predstavitev posebnih zbirk za gimnazijce. Zamuditi pa ne gre niti pogovorov s celjskimi igralci in pisatelji ter tujimi gosti. V Ormožu bodo osrednjo vlogo namenili domačim še živečim ustvarjalcem, obenem pa bodo na Kerenčičevem trgu postavili Bralno hišico, tekmovali v rapanju ali ustvarjali pravljice.