Tušmobil, ki se iz rok Mirka Tuša seli pod okrilje Telemacha, bo ohranil cenovno politiko, je včeraj obljubil Marko Šter, prvi mož največjega kabelskega operaterja v državi. Več kot 300.000 uporabnikom naj se tako ne bi bilo treba bati, da bo prišlo do dviga cen mobilne telefonije.

Razkril je tudi poslovanje obeh družb v lanskem letu. Tušmobil, ki je moral zaradi Tuševih finančnih težav zamenjati lastnika, je malce zvišal prihodke, na 80 milijonov evrov. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil medtem skoraj tretjino slabši zaradi visokih naložb. Dosti bolje gre Telemachu, saj je prihodke povečal za 10 odstotkov, na 85 milijonov evrov, ob tem pa imel velikanskih 42 milijonov evrov EBITDA. Združena operaterja, ki zasedata vodilni položaj na trgu televizijskih storitev, drugega pri dostopu do interneta in fiksni telefoniji ter (za zdaj) tretjega na področju mobilne telefonije, bosta s tem presegla 160 milijonov evrov letnih prihodkov.

Z novim, finančno močnim lastnikom naj bi Tušmobil končno okrepil naložbe. Če je leta 2013 temu namenil le 14,5 milijona evrov, od tega manj kot tretjino za gradnjo omrežja, naj bi v prihodnjih petih letih vlagal nekaj deset milijonov evrov na leto. Šlo bo predvsem za vzpostavitev omrežja LTE in gradnjo novih baznih postaj, teh sredstev pa Tušmobil in Tuš Holding zdaleč nista imela. Šter je napovedal naskok na 30-odstotni tržni delež, pri čemer ima Tušmobil trenutno 12,7-odstotnega. S tem napadajo predvsem položaj Simobila, ki v zadnjem času celo počasi izgublja tržni delež. V Tušmobilu bodo postopoma izklapljali tudi nacionalno gostovanje na Telekomovem mobilnem omrežju, s čimer bodo dodatno prihranili. tm