Blok na desni je nedvomno zanimivejša tvorba od pričakovano ohlapne koalicije na levi. Doživeli smo ga že ob družinskem zakoniku. Izpostavljena nosilka je RKC. Od papeža Bergoglia mogoče ne bi pričakovali, da bi naročil prevažanje vernikov na referendum (s poukom, kako naj glasujejo), od kardinala Rodeta, ki je v teh krajih najbrž vplivnejši, pač. Kaže, da je slovenska RKC odločena storiti vse, kar more. Tudi skleniti pogodbo s hudičem? Ne bi bilo prvič.

Po svoje ta fronta spominja na ameriški kongres, natančneje, na republikansko blokado demokratske vlade. Kaj vse ni bilo rečeno o Obamovem programu Medicare! Če poslušate skrajne republikance, ta program pelje ZDA naravnost v totalitarizem. Z njim država »posameznikom« nekaj vsiljuje, namreč zdravstveno zavarovanje. Podobno kakor jim že lep čas vsiljuje cepljenje otrok in zdaj še istospolno zakonsko zvezo. To imbecilno retoriko, ki je že prodrla v naše kraje, uprizarja film Atlas shrugged (Atlas je skomignil z rameni) po romanu znane desničarske intelektualke Ayn Rand. Romana nisem bral, film pa je težka intelektualna puščoba. Nekakšen narobe James Bond; »narobe« v tem, da je brez vsake iskrivosti, kakor v temeljni premisi. Običajni negativec pri Bondu je šef korporacije, ki mu 007 kot zastopnik države onemogoči zločinske namene. Pri Atlasu je negativec država, ki se z davki spravlja na uboge korporacije, dokler se ji neki šef korporacije ne postavi po robu. Film je zanič najbrž tudi zato, ker njegova neoliberalna premisa neposredno nasprotuje izkušnji, medtem ko ji Bondova ob vsej spremni fantastiki ne. Seveda država »odloča namesto posameznika«, prav to je njena funkcija. Temu rečemo civilizacija.

Desni blok je izpilil politično tehniko, ki jo lahko povzamemo takole: pripiši nasprotniku, kar delaš sam, in prikaži sebe kot njegovo žrtev. Pred dnevi sem prejel elektronsko okrožnico z naslova druzina.zemljic@gmail.com: »Dragi prijatelji, homoseksualno omejevanje svobode se je začelo.« Dlje ko gledam ta stavek, bolj mi je všeč. Kakšen čudovit obrat, kako mojstrsko izpeljan sovražni govor! Tako rekoč sovražni govor s prijateljskim obrazom.

Če bi bila okrožnica napovednik filma o vzponu homoseksualne oblasti, bi bil drugi del filma o njenem padcu. Sinopsis drugega dela bi šel takole: »V Sloveniji so zakonite samo istospolne poroke. Heteroseksualci so formalno enakopravni, po tihem pa družbeno dno. Poročiti se ne morejo, lahko le registrirajo življenjsko skupnost. Otroke se jim odvzema in dodeljuje v posvojitev istospolnim parom. – Na tem ozadju se odvija zgodba mladega heteroseksualnega para z otrokom, ki ga rešita pred posvojitvijo. Ovirajo ju na vsakem koraku, a s pomočjo redkih pozitivcev v istospolni eliti in odporniškega gibanja v heteroseksualnem podzemlju, ki ga vodi kardinal Anton Mahne, premagata vse težave in pomagata obnoviti heteroseksualni red. Iz globoke hvaležnosti do RKC (nosilke heteroseksualnega odpora) se odločita za samostansko življenje, hčer pa prepustita ljubečemu kardinalu Mahnetu.« (Konec bi bil parafraza Krsta pri Savici. Nikakor ne kitajske četrti.)

Nasprotniki novele se opirajo na argumente, ki bi jih pričakovali pri kakšni verski sekti, to pa nas spomni na ugandsko tragedijo. Uganda je lani zaostrila dotlej veljavni britanski kolonialni zakon in dvignila kazni za z LGBT povezane aktivnosti (v najširšem smislu) na od dveh let do dosmrtnega zapora. To je rezultat kampanje, ki jo v ugandskih medijih in državnih institucijah peljejo že leta. Izkazalo pa se je, da je motor kampanje ameriški krščanski fundamentalist, pridigar in rad-bi-bil-politik po imenu Scott Lively z dobro organizirano družbo sodelavcev. Spletni viri pravijo, da ima navdušene podpornike tudi med verskimi in političnimi voditelji v vzhodni Evropi. Kaj bi lahko bil cilj teh očitno blaznih prizadevanj? Po vsem, kar sem videl in prebral, bi rekel, da gre za znano zgodbo: da išče seksualno zadovoljitev in ima na tem področju problem ali dva. Prav zato je primeren za kolovodjo verske ali »duhovne« rekolonizacije, ki poteka v Afriki in Aziji. In očitno tudi v vzhodni Evropi.

Skratka, obstaja skupina mednarodnih aktivistov fundamentalistične krščanske provenience, ki imajo na voljo vire, da jih investirajo proti LGBT (v skladu z uvodoma omenjeno prioriteto je njihova druga tarča splav). Izvirajo iz ZDA, vendar so doma že opredeljeni kot sovražna skupina (hate group), Livelyja pa v zvezi z ugandsko kampanjo čaka sodni postopek zaradi zločina proti človečnosti. Retorika našega sovražnega bloka v celoti posnema Livelyjevo (tako po grozljivi vsebini kakor po prijaznem, celo človekoljubnem slogu), kakor da prejema njegove nasvete. Ne bi se čudil, če bi jih res.