Kamniškega župana Marjana Šarca so zaradi zdravstvenih težav pred dnevi sprejeli v bolnišnico. Po pooblastilu župana je vodenje občine Kamnik prevzel podžupan Igor Žavbi, ki bo naloge župana opravljal do Šarčeve vrnitve na delovno mesto, so včeraj sporočili z občine Kamnik. Dodali so, da se župan dobro počuti, njegovo zdravstveno stanje pa za zdaj ostaja nespremenjeno.

Šarca so v petek iz kamniške nujne medicinske pomoči v ljubljanski klinični center odpeljali le nekaj ur po tem, ko je prejšnje popoldne skupaj z županom občine Komenda Stanislavom Poglajnom in direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašem Reboljem na ministrstvo za zdravje predal 11.599 podpisov, zbranih na peticiji proti ukinitvi izvajanja nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik. V kliničnem centru pa so mu po začetnem sumu bolezni srca, opravljenih preiskavah in pridobljenih izvidih zdravniki diagnosticirali spontani pnevmotoraks – sesedanje pljuč, ki jih stiskata zrak med njimi in stena prsnega koša, in mu zaradi zraka v prsnem košu vstavili torkalno drenažo.

Za nepoznavalce bolezni pojasnimo, da večina spontanih pnevmotoraksov nastane nepričakovano v mirovanju. Spremlja jih zbadajoča bolečina, ki se širi proti rami in se poslabša ob globokem vdihu. Pri primarnem pnevmotoraksu težave naslednji dan pogosto minejo, pri sekundarnem spontanem pnevmotoraksu pa zaradi prisotne osnovne pljučne bolezni trajajo težave dlje časa. Pnevmotoraks se večinoma zdravi z drenažo, ki jo skozi peti medrebrni prostor vstavijo v prsni koš.