Kaj je pokazala analiza nastopov Slovencev na obeh tekmah posameznikov?

Očitno se fantje bolje znajdemo na večjih skakalnicah. Čeprav je četrto mesto Prevca na veliki napravi odlična uvrstitev, ostaja grenak priokus. Če bi šlo za preizkušnjo svetovnega pokala, bi bili veseli, na svetovnih prvenstvih pa štejejo le kolajne. A takšen je šport, v katerem si pač kdaj tudi četrti. Odločale so malenkosti, ki tokrat niso bile na naši strani. Ne preostane nam drugega, kot da se sprijaznimo, pozabimo na razočaranje in se usmerimo k novim ciljem. Zadovoljen sem s tem, da se je Peter zbral in izvedel dva odlična skoka, a žal so bili trije boljši. Od drugih pa sem pričakoval več. Le Dežman je skakal v okviru trenutnih sposobnosti, ne pa Damjan, Pungertar in Tepeš.

Kje je Prevc izgubil bronasto kolajno?

Odločali so detajli. Morda doskok v prvi seriji ali let nad hrbtiščem v finalu.

Prevc je prišel v Falun v rumeni majici in bil favorit števila ena. Ali je bilo vodstvo v svetovnem pokalu breme?

O tem sploh nisem razmišljal. Ker je šlo za svetovno prvenstvo, sploh ni nosil rumene majice. Menim, da to ni bilo posebno breme.

Prevc je imel na veliki skakalnici nizko hitrost na odskočni mizi, kjer je v tem elementu predzadnji in zadnji. Zakaj?

Na srednji skakalnici je bil med najhitrejšimi. S tem naj se obremenjujejo drugi, jaz se ne. Poljak Adam Malyz je zmagoval in osvojil štiri velike kristalne globuse, ko je bila njegova hitrost na odskočni mizi za kilometer in pol nižja od konkurence. Večina skakalcev se zvrsti znotraj enega kilometra in iz tega ni treba delati drame.

Vaš komentar razpleta za vrh na veliki skakalnici?

Freund je pometel s konkurenco, očitno je med vsemi tukaj v najboljši formi. A na veliki skakalnici mu je bil po daljavi v prvi seriji enakovreden Prevc. Največje presenečenje je Schlierenzauer, ki na treningu ni pokazal nič posebnega, na tekmi pa je dosegel velik napredek. Očitno je to svetovno prvenstvo po okusu Velte, saj se tukaj dobro znajde od prvega skoka.

Kakšna so pričakovanja za današnjo ekipno tekmo?

Za tri kolajne je šest kandidatov. Odstopajo Nemci in Norvežani, za tretje mesto bo hud boj med Avstrijci, Japonci, Poljaki in Slovenci. Borili se bomo po najboljših močeh. Če bo Prevc skakal tako, kot je v četrtek, in bodo preostali trije še nekaj dodali, je možno prav vse.

Vaši vtisi o svetovnem prvenstvu?

(Smeh.) Nisem poseben ljubitelj Faluna.