Pravzaprav gre za večen in že mnogokrat prežvečen konflikt med mladimi in starimi. Za mnoge smo neodgovorni, ne znamo se vesti, smo brez vsakih manir in brez ciljev. Dneve preživljamo za elektronskimi napravami, katerih že imena si je težko zapomniti, noči pa tako ali tako prebedimo v zakajenih klubih z alkoholom v roki in si v temnih, odmaknjenih kotih vbrizgavamo v žile mamila, za katera oni še slišali niso. Vandali v parku in na ulicah. Huligani na tribunah športnih prireditev – za vse je pač kriva mladina. Prav.

Morda pa se starejši, za spremembo, le poskusite obuti v čevlje mladih. Moji so številka 37 in že nekoliko ponošene bele nizke allstarke si sposojam od sestre. Tudi jaz sem lahko človek na drugi strani – povsem običajna predstavnica mladostnikov. Hodim v šolo, rada pišem in potrpežljivo prenašam različne praske, ki mi jih namenja življenje… Naj vam povem, kako so stvari videti od tam, od koder gledam jaz.

Sprašujem se, zakaj me ne spoštujejo, ko pridem k frizerju, na avtobusu, v trgovini. Mar si kupci, mlajši od osemnajst let, ne zaslužimo enakega odnosa kot tisti, ki so to navidezno mejo odraslosti že prešli? Vljudnosti, ki sem je od natakarjev deležna, ko sem v družbi svojih staršev, si želim tudi, ko se s sošolkami odpravimo na pijačo same. Gre za isto vljudnost, ki nam jo odrasli poskušate vcepiti že od mladih nog.

Zahtevam preveč, če želim, da mi avtobusni šofer odzdravi, tako kot je odzdravil starejši ženski pred menoj? In zakaj moramo s prijateljicami ob petkih zvečer, ko se po stresnem tednu v šoli želimo sprostiti in zabavati, prenašati zbadljive, provokativne in celo žaljive opazke starejših opitih moških? Mar niso ravno oni tisti, ki nam v situacijah, ko so vloge zamenjane, žugajo s prstom? Morda večno trajajoči generacijski spor le ni tako enosmeren, kot se zdi na prvi pogled. Mladi se v tem razburkanem svetu, polnem pasti in spletk, šele iščemo. Če se zavedate ali ne, nalezli se bomo vašega vedenja, čeprav si tega ne želimo. Kako naj bo potem svet kdaj boljši?

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.