Oficirko, ki se je bojevala v vrstah bataljona prostovoljcev Aidar, so dan zatem zajeli ukrajinski separatisti, ko je poskušala evakuirati skupino ranjencev. Zdaj že sedem mesecev sedi v moskovskem priporu. Sodni proces zoper njo je postal novo poglavje medijske vojne, v kateri skuša Moskva dokazati, da Ukrajina izvaja vojne zločine, in tako upravičiti svojo podporo proruskim separatistom.

Tožilstvo Savčenkovi očita pomoč pri storitvi kaznivega dejanja umora. Med izvidniškim helikopterskim poletom naj bi opazila novinarja, kako snemata skupino beguncev. Načrtno naj bi ju izbrala za cilj napada in kopenskim silam sporočila njune koordinate, da so lahko usmerile smrtonosni ogenj nanju.

Dokazi, ki bi podkrepili ta očitek tožilstva, so vse prej kot prepričljivi. Videoposnetki dogodka namreč razkrivajo, da so Ukrajinci obstreljevali nadzorni prehod upornikov, ki sta jih spremljala novinarja. To je potrdil tudi njun voznik. Sporna je tudi uradna zgodba o tem, kako se je Savčenkova znašla na ruskih tleh. V Moskvi se izgovarjajo, da je mejo prečkala prostovoljno kot dezerterka. Njeni soborci imajo drugačno razlago. Ker je separatistom spodletel načrt, da bi jo zamenjali za enega izmed zajetih komandirjev, so jo julija predali ruski obveščevalni službi.

Savčenkova je pred dvema mesecema začela gladovno stavkati. Napoveduje, da bo prekinila stavko takrat, ko jo bodo poslali domov, sicer bo stavkala do smrti.