Da je svetovno prvenstvo tekma za največje mojstre, je potrdila že uvodna ženska preizkušnja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. V izjemno težkih razmerah so bile na odru za zmagovalke tri trenutno najboljše smučarke svetovnega pokala. Najbolj zadovoljna med njimi je bila svetovna prvakinja Anna Fenninger, ki je poleg odlične vožnje unovčila tudi boljše vremenske razmere. Najkrajši konec pa je potegnila domačinka Lindsey Vonn. Predvsem zato, ker je vajena zmagovati. Naloga ameriške generacije vrhunskih alpskih smučarjev na domačem prvenstvu namreč je, da pred domačo javnostjo premagujejo tekmece.

Kako pomembno je osvojiti kolajno na prvi končni preizkušnji, je Tina Maze pokazala predlani, ko ji je takšen podvig uspel prvič. Iz Schladminga se je vrnila s tremi kolajnami. Nihče ne dvomi, da bi se scenarij izpred dveh let lahko najmanj ponovil. Toda v taboru Tine Maze se s tem dejstvom ne obremenjujejo. Osredotočeni so zgolj na naslednjo končno preizkušnjo – jutrišnji smuk. V disciplini, v kateri Slovenija v svoji zgodovini še ni osvojila kolajne. Včerajšnji dan je tako slovenski junakinji kot njenim tekmicam prekrižal načrte, saj so organizatorji zaradi napovedi obilnega sneženja odpovedali drugi trening smuka. Ta bo na sporedu danes ob 19. uri.

»Ko Slovenka prismuča do cilja in prevzame vodstvo na domačem terenu Američanke, ki sliši na ime Lindsey Vonn, lahko država občuti veliko ponosa,« pravi Italijan Andrea Massi. Vodja ekipe Tine Maze je bil po srebrnem začetku prvenstva navdušen nad zrelostjo, ki jo je na dan tekme pokazala slovenska junakinja. »Imeli smo težave na ogrevalki. Proga je bila mehka in zasnežena. Tina na ogledu nekaterih delov proge ni osvojila, tako da sem bil precej zaskrbljen. Izkazalo se je, da je Tina na vse skupaj odreagirala zelo zrelo. Ko se je začela tekma, so se razmere spreminjale. Tokrat sreča ni bila na Tinini strani, saj še zdaleč ni imela takšnih razmer, kakršne je imela Anna Fenninger (izmed elitne sedmerice je le njej na progi sijalo sonce, op. p.). Toda Tina je peljala zares odlično, tako kot tudi Lindsey Vonn. Obe sta morali čez sebe, da sta osvojili kolajno. Nekoliko me je razočarala Lara Gut, ki pa hkrati ni imela najboljših razmer. Tekma je bila zelo težka, rezultat pa je odličen.«

Massi je v nadaljevanju priznal, da je ekipa januarja pred prvenstvom storila nekaj napak: »Po sedmih letih je Tina tik pred velikim tekmovanjem prvič zelo zbolela. Malo preveč smo podcenjevali zdravstvene težave in bi morali drugače ravnati. Sam nisem zdravnik, a sem absolutno vedno za zdravljenje po naravni poti. Toda ko zamujaš, se pojavi učinek domin in na zadnjih treh tekmah za svetovni pokal smo zato plačali račun,« je sklenil Massi.

Medtem sta svetovna superveleslalomska prvakinja in podprvakinja Anna Fenninger in Tina Maze izmenjali precej besed. Obe imata veliko povedati o zgodbah stotink, ki ju ločujejo zadnjih nekaj sezon, odkar se je Avstrijka prebila na svetovni vrh. Obe bosta imeli na prizorišču v Beaver Creeku še veliko izzivov za dokazovanje. Njuna tekma pa se bo nadaljevala po SP v boju za skupno zmago svetovnega pokala. uš, sta