Že jeseni je bilo jasno, da država ne bo dodelila nepovratnih sredstev za tujo neposredno investicijo v načrtovano smučarsko središče 2864 v Bohinjski Bistrici, saj je bila avgusta sprejeta nova uredba o finančnih spodbudah za tuje neposredne investicije. Ta namesto 50 odstotkov zagotavlja le 35 odstotkov sredstev za pokritje investicije, zato se je podrla finančna konstrukcija projekta.

Pred kratkim so z ministrstva tudi uradno sporočili, da je komisija po preučitvi vloge, ki je bila vložena februarja lani, ugotovila, da omenjeni investicijski projekt ne izpolnjuje vseh pogojev za dodelitev nepovratnih sredstev, določenih v slovenski uredbi, zato ministrstvo ne bo predložilo predloga za dodelitev spodbude v obravnavo na vlado.

Obravnava vloge tujega investitorja Leitnerja je tako zaključena. V primeru, da bi potencialni investitor uspel izpolniti vse pogoje za dodelitev finančne spodbude, pa bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru svojih pristojnosti to ponovno proučilo, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Direktor podjetja 2864 Bohinj Boštjan Čokl od projekta ne namerava odstopiti, saj je družba v pridobitev dokumentacije v štirih letih vložila že 1,5 milijona evrov. Zato Čokl vse od jeseni išče še enega investitorja, ki bi bil pripravljen zagotoviti manjkajočih 15 milijonov evrov za skupaj kar 50 milijonov evrov vredno investicijo.

Nerazkriti partner

Trenutno naj bi bil Čokl že blizu sklenitve dogovora z zaenkrat v javnosti še nerazkritim partnerjem. V primeru zaprtja finančne konstrukcije bi lahko novo smučarsko središče, ki naj bi bilo najsodobnejše v državi, zaživelo pred začetkom prihodnje zimske sezone ali pa že za poletno sezono, na katero Čokl prav tako močno računa.

Medtem ko novega smučišča v Bohinjski Bistrici še ni, pa se nekatere spremembe obetajo tudi na Voglu, v osredjem bohinjskem smučarskem središču. KD Group sicer že dlje časa išče kupca za 51-odstotni delež v Žičnicah Vogel, kot resen potencialni kupec pa se je v minulih tednih predstavil avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin.

Tomažin je že lastnik računalniškega podjetja RRC, zgornjih treh nadstropij Nebotičnika in Opera bara. Nedavno je kupil tudi leško vilo nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža, potem ko je Kordežev upnik Zelena hiša, ki je na dražbi sicer ponudil več denarja, od nakupa odstopil. Kordež naj bi se iz hiše moral izseliti spomladi.