Tekmovanje v Perzijskem zalivu, na katerem bo nastopilo kar 24 reprezentanc iz Evrope (le ena manj kot na evropskih prvenstvih) in samo devet neevropskih, naj bi bilo po številnih napovedih najboljše po organizacijski plati in predvsem najdražje v zgodovini svetovnih prvenstev, ki se je začela že pred drugo svetovno vojno (leta 1938). Skratka, šlo naj bi za športni dogodek presežkov, prvič pa bo SP potekalo v samo enem mestu (Doha) in le treh dvoranah, katerih skupna kapaciteta znaša 28.500 gledalcev: največja je nedavno zgrajeni in odprti večnamenski objekt Lusail (15.300), sledita pa mu Al Atijah (7700; dvorana kluba Al Sad) in Duhail (5500; dvorana katarske rokometne zveze). Vse reprezentance bodo v skupinskem delu po pet tekem odigrale v vseh treh dvoranah, tako da se bodo Slovenci v Lusailu pomerili z Belorusi in gostitelji, v Duhailu z Brazilci in Španci, v Al Atijahu pa s Čilenci.

»Tujska legija« v Katarju

Slovenci bodo katarski ples začeli v petek proti Čilu, že naslednji dan pa bo sledila prva ura resnice proti Belorusom (v Španiji so bili petnajsti), ki so Deničevi ekipi s kvalifikacijsko zmago v Stožicah junija 2013 preprečili nastop na lanskem EP na Danskem, kjer so osvojili dvanajsto mesto. Obračunu z nekdanjim slovenskim reprezentantom Sergejem Rutenko bo po prosti nedelji sledil dvoboj z gostitelji Katarci, ki so za selektorja (potem ko je Španijo pred dvema letoma na domačem igrišču pripeljal do zlate kolajne) kupili legendarnega Španca Valera Rivero, na trenerskem stolčku pa je nasledil Slovenca Boruta Mačka, ki je z najbogatejšo državo na svetu osvojil na Pirenejskem polotoku 20. mesto. »Imeli smo idealne pogoje za priprave in verjamem, da smo opravili dobro delo. Pred domačimi gledalci se želimo prikazati v najboljši možni luči. V skupini želimo biti najmanj četrti, potem pa se v osmini finala podati v boj za olimpijske kvalifikacije,« pravi selektor Valero Rivera, ki mu pogodba s tamkajšnjo zvezo poteče po koncu letošnjega SP. Ker so katarski rokometaši povprečni, so nesramno bogati šejki kupili še igralce in po čudni naturalizaciji so reprezentančni dres oblekli takšni zvezdniki, kot so Črnogorca Goran Stojanović in Žarko Marković, Francoz Bertrand Roine, Kubanec Rafael Da Costa Capote, Španec Borja Fernandez Vidal, Bošnjaka Danijel Šarić in Eldar Memišević, Tunizijec Ben Ali...

Predzadnja tekma čaka Slovence proti Braziliji, gostiteljici OI 2016, ki v nasprotju s Katarjem ne posega po tujcih, ampak gradi zgodbo pod vodstvom selektorja Jordija Ribera na domačih igralcih, od katerih pa jih večina igra v Evropi, največ v Španiji. Prav ta država bo zadnji nasprotnik Slovenije v skupini A, tamkajšnja javnost pa je med izbranci selektorja Manola Cadenasa najbolj zaskrbljena zaradi velikih težav s kolenoma 35-letnega odličnega vratarja Arpada Šterbika, člana makedonskega Vardarja, ki je na SP osvojil že štiri kolajne: dve bronasti z Jugoslavijo ter zlato in bronasto s Španijo. Prav s Španci ima slovenska izbrana vrsta zelo črno statistiko medsebojnih dvobojev, saj je na velikih tekmovanjih še ni premagala, na skupno dvanajstih medsebojnih tekmah pa je kar desetkrat izgubila. V nadaljevanju se bo skupina A križala s skupino B, v kateri so Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Avstrija, Tunizija in Iran.

Francozi lovijo trojček

»Po slabem nastopu na EP 2012 v Srbiji so skoraj vsi napovedovali, da je s Francijo konec in da je naša zlata generacija mrtva. A istega leta smo v Londonu postali olimpijski prvaki, po slabšem nastopu na zadnjem SP 2013 v Španiji pa so nas znova želeli pokopati. A na lanskem EP na Danskem smo z novo zlato kolajno znova dokazali, da so nas prehitro prekrižali. V Katarju želimo postati svetovni prvaki in znova združiti vse tri aktualne naslove,« napoveduje francoski reprezentant Nikola Karabatić, ekipa selektorja Clauda Oneste pa bi z zlato kolajno v Katarju ponovila sanjski zaporedni trojček, ko je bila sočasno aktualni svetovni (Švedska 2011), evropski (Srbija 2012) in olimpijski prvak (London 2012). Francozi – že po tradiciji so se zbrali natanko 19 dni pred začetkom tekmovanja – so od leta 2006 na enajstih velikih tekmovanjih (EP, SP, OI) osvojili kar devet kolajn, sedem zlatih in dve bronasti, so sorekorderji po številu naslovov svetovnih prvakov (imajo štiri, tako kot Švedska in Romunija), v Dohi pa je vprašljiv nastop letečih Luca Abaloja in Daniela Narcissa.

Danci so največji nesrečniki v finalih SP, saj so na treh tekmah trikrat izgubili: leta 1967 proti Češkoslovaški, 2011 proti Franciji po podaljšku in pred dvema letoma v Barceloni kar z 19:35 proti Španiji. Za nameček so klonili tudi lani v finalu na domačem EP v Herningu, tik pred začetkom tekmovanja v Katarju pa so zaradi poškodbe kolena dokončno ostali brez kar 211 centimetrov visokega Nikolaja Markussena. Na selektorski klopi Danske je legendarnega Ulrika Wilbeka nasledil islandski strokovnjak Gudmundur Gudmundsson, ki je Islandijo na OI 2008 v Pekingu pripeljal do bronaste kolajne. Tudi Hrvati bodo v Dohi brez visokoraslega ostrostrelca Blaženka Lackovića, ki okreva po operaciji ahilove tetive, kljub temu pa ekipa selektorja Slavka Goluže, ki je pred dvema letoma v Španiji na tekmi za bron premagala Slovenijo z 31:26, računa na šesto kolajno v zgodovini SP (doslej po ena zlata in bronasta ter tri srebrne).

Slovenci osmi na stavnici

Da so Francozi največji favoriti tekmovanja, posredno potrjujejo kvote na eni največjih svetovnih stavnic. Kvota za njihovo zlato kolajno je tri (to pomeni, da boste ob njihovi lovoriki ob enem vloženem evru dobili tri), sledijo pa jim Danci (4), Španci (4,5) in Hrvati (5,5). Na presenetljivo visokem petem mestu so Katarci (kvota 15), Slovenci so osmi (29), zadnje mesto pa si delita Iran in Čile: če bi katera od dveh reprezentanc osvojila naslov svetovnega prvaka, kar pa spada izključno na področje znanstvene fantastike, boste ob enem vloženem evru svoj bančni račun obogatili za 4001 evro. Tudi preostala slovenska nasprotnika v skupini, Belorusija in Brazilija, ob uspešnem naskoku na rokometni Mt. Everest prinašata vsaj manjše bogastvo: delita si petnajsto mesto, kvota pa je 301. Kar se tiče razpleta v skupini A, po mnenju stavniških svetovalcev najbolje kaže Španiji (1,35), Katar (5) naj bi bil pred Slovenijo (8), na četrtem mestu pa Brazilci (21) celo pred Belorusi (31), Čilu pa seveda pripada vloga avtsajderja (201). Bolje kot slovenski izbrani vrsti kaže Draganu Gajiću na lestvici najboljših strelcev SP: če verjamete napovedim, naj bi bil najučinkovitejši Danec Mikkel Hansen (kvota 6,5), drugo mesto pa si delita Gajić in Danec Anders Eggert (po 7,5).

A v Katarju ne bo potekal le boj za kolajne, ampak tudi za olimpijske vozovnice za Rio de Janeiro leta 2016. Svetovni prvak se bo neposredno uvrstil na OI v Braziliji, uvrstitev od drugega do sedmega mesta pa prinaša napredovanje na tri kvalifikacijske turnirje, ki jih bodo gostile srebrna, bronasta in četrtouvrščena reprezentanca iz Katarja. Če se bo Brazilija, gostitelj OI 2016, na tekmovanju v Dohi slučajno uvrstila med elitno osmerico, bo v olimpijske kvalifikacije napredovala tudi osmouvrščena ekipa z letošnjega SP. Popravni izpit za potovanje na slovito Copacabano bo za evropske reprezentance na Euru 2016 na Poljskem: v Brazilijo se bo neposredno uvrstil prvak, na voljo pa bo še eno dodatno mesto za kvalifikacije za OI oziroma dve, če bo svetovni prvak v Katarju postala evropska reprezentanca.