»Prejeli smo več pritožb zaposlenih, da so delovne razmere v Livarni Titan Kamnik zelo slabe, da delovni prostori niso ogrevani in da nekateri niso dobili niti malice,« nas je na pragu novega leta obvestil Jože Rijavec, predsednik sindikata Skei Cimos Titan Kamnik, ki je nedavno ostal brez zaposlitve, a bo do izteka mandata kljub temu opravljal delo prvega sindikalista v podjetju. O pritožbah je tudi tokrat nemudoma obvestil inšpektorat za delo. Pravi, da naj bi delo izgubil prav zaradi vztrajnega opozarjanja na nepravilnosti, ki so v livarni povezane predvsem z neustreznim izplačevanjem nadur, neustrezno varnostjo pri delu in še bi se kaj našlo, zatrjuje prvi sindikalist podjetja.

Direktor ni dosegljiv

Na Inšpektoratu RS so pritrdili, da že obravnavajo prijavo zaradi neogrevanih prostorov, in dodali, da so v zadnjih treh letih pri delodajalcu Livarna Titan opravil kar 20 pregledov s področja delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu. Pristojni inšpektorji so pri tem ugotavljali kršitve delovnega časa in nadurnega dela, plačila za delo ter odmorov in počitkov, zagotavljanja varnosti in zdravja delavcev. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so izdali več upravnih odločb, s katerimi so od delodajalca zahtevali odpravo nepravilnosti, podjetju so izdali tudi več plačilnih nalogov v skupnem znesku več kot 18.000 evrov, direktorju pa plačilne naloge za 2333 evrov.

Kljub pestri paleti že ugotovljenih nepravilnosti direktor in od lanske pomladi lastnik kamniške Livarne Titan Drago Brence, ki je livarno odkupil od Cimosa, tudi včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv. Kdaj bo dosegljiv, nam ni znal povedati nihče ne po telefonu ne ob obisku v podjetju. Vodja splošne kadrovske službe Vanja Golob, ki si z njim deli pisarno, nam je pojasnila, da je direktor povsem samostojen in nima tajnice, ki bi vedela, kje je in kdaj se vrne, ali pa bi nas lahko povezala z njim. Nas je pa pospremila v menzo, kjer smo se lahko na lastne oči prepričali, da zaposlenim strežejo okusne malice. Včeraj je bil na jedilniku piščanec po ptujsko z mlinci in solato, jetrca s polento in omako ali sendvič pohanček s sadjem. »V popoldanski izmeni ne strežemo več toplih malic, saj jih popoldne dela zelo malo in doslej še ti niso vsi prišli na malico, saj nekateri raje izberejo mleko in salame za domov. Tako smo veliko malic zavrgli,« pove delilka hrane Jelka Štebe in doda, da imajo popoldne in ponoči vsi na voljo hladno malico.

Raje bi denar kot malico

Tudi drugi zaposleni iz skupnih služb Livarne, ki smo jih srečali na malici, so zatrdili, da še nihče, ki je hotel malico, ni ostal brez nje. Nekateri pa bi raje denar, so povedali in dodali, da je bilo v ponedeljek, ko so se vrnili na delo, res nekoliko bolj mrzlo, a so centralni dodali električne peči in je bilo hitro topleje. Da ni nikogar zeblo, je potrdil tudi komercialist Dejan Levpušček, Olga Bizjak iz financ pa je dodala, da je že 37 let v podjetju in da je za tiste, ki hočejo delati, vedno poskrbljeno. »Enako je v proizvodnji,« je potrdil delovodja Janez Hribar, ki se mu zdi razumljivo, da so bili proizvodni prostori po dveh tednih prazničnega premora, ko niso kurili, nekoliko hladnejši, a zeblo ni nikogar, zatrjuje. Zdaj je znova vse po starem, je povedal in dodal, da je bilo včeraj več kot pol delavcev na dopustu zaradi pravoslavnega božiča. »Vsi, ki so hoteli, so dobili dopust,« je dejal in dodal, da bi bilo dobro kdaj napisati tudi kaj pozitivnega. V podjetju, kjer je zaposlen 33 let, je namreč, kot pravi, več kot 90 odstotkov zaposlenih zelo zadovoljnih, da imajo delo in redne plače, nekaj pa jih bo vedno nezadovoljnih. Tudi v livarni, kjer zaradi cenejše energije delajo popoldne ali ponoči, ni nikoli mraz, saj jih grejejo livarske peči, je pojasnil Hribar.