Zagovorniki pravic živali so v imenu 29-letnega orangutana Sandre novembra na sodišče vložili dokument, ki se ga sicer uporablja za ugotavljanje zakonitosti zaprtja osebe. Združenje odvetnikov za pravice živali (Afada) je sodišče skušalo prepričati, da ima opica zadostne kognitivne funkcije in se je ne sme obravnavati kot da je stvar, ampak kot bitje.

Sodišče se je strinjalo, da si Sandra zasluži osnovno pravico, da jo obravnavajo kot »bitje, ki ni človek«. Sandra se je skotila v ujetništvu v Nemčiji, pred dvema desetletjema pa so jo prepeljali v Argentino. Mnogi so prepričani, da bo ravno ta razsodba ključna v obravnavanju različnih živali, ki se jim v živalskih vrtovih, cirkusih in laboratorijih odvzema pravica do svobode, piše lokalni časnik La Nacion.

V živalskem vrtu v Buenos Airesu imajo deset dni časa, da se na razsodbo pritožijo, predstojnik pa za tiskovno agencijo Reuters zadeve ni želel komentirati. Beseda orangutan sicer izhaja iz malezijskega in indonezijskega jezika, pomeni pa »človek gozda«.