Uprava Darsa, ki jo vodi Matjaž Knez, je objavila težko pričakovani razpis za gradnjo avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje. A to je storila brez soglasja nadzornega sveta v novi sestavi, ki bi ga pred tem morala pridobiti. Kljub temu to ni zmotilo predsednika nadzornega sveta Roberta Lična. Sklep glede objave razpisa so tako nadzorniki po njegovih navedbah sprejeli šele naknadno.

»To smo storili, da s postopkom ne bi zavlačevali,« nam je včeraj pojasnil Ličen. Toda še dober mesec dni nazaj je bil prvi nadzornik državne družbe za avtoceste drugačnega mnenja. Konec oktobra je tako nadzorni svet Darsa sprejel sklep, ki od uprave zahteva, da mora pred objavo vseh javnih razpisov, ocenjenih na več kot 1,5 milijona evrov, pridobiti njihovo soglasje. Gradnja odseka Draženci–Gruškovje zagotovo spada med posle, za katere bi morala uprava pridobiti zeleno luč nadzornikov. Najvišja sprejemljiva vrednost ponudb namreč znaša 88 milijonov evrov. A Darsova uprava je razpis objavila 9. decembra. Nadzorniki pa so o objavi razpravljali šele na seji, ki je bila teden dni pozneje.

Ličen: Uprava ni kršila poslovnika in statuta

Na Darsu se branijo, da »so pred objavo razpisa pridobili vsa ustrezna soglasja«. Besedilo omenjenega razpisa je namreč obravnaval in potrdil že nadzorni svet v prejšnji sestavi, torej v času, ko ga je vodil Dušan Hočevar. To nam je včeraj potrdil tudi Ličen, ki ga je Slovenski državni holding (SDH) skupaj z Gregorjem Osojnikom, Andražem Lipoltom in Gregorjem Lukanom v nadzorni svet Darsa imenoval konec avgusta. »Z razpisom smo bili seznanjeni, le izrecnega sklepa nismo sprejeli glede objave,« je poudaril Ličen, ki je sicer v zadnjih dveh mesecih precej omilil svoja, prvotno relativno ostra stališča do uprave Darsa. Zatrdil je še, da uprava ni kršila poslovnika in statuta družbe.

Težava je, ker bi se lahko objavljeni razpis v več delih izkazal za spornega. Najprej zaradi presenetljivo kratkega roka za oddajo ponudb. Te bo Dars sprejemal do 22. januarja. Če odštejemo božično-novoletne praznike, bodo imeli potencialni kandidati za izvedbo poslov za pripravo ponudb na voljo le približno mesec dni. Pri tem velja opozoriti, da je gradnja avtocestnega odseka eno od najzahtevnejših Darsovih javnih naročil. Samo popis gradbenih del zajema okrog 13.000 postavk. Za primerjavo: enak rok za oddajo ponudb je Dars v zadnjih teden določil pri precej manj kompleksnih javnih naročilih. Med drugim pri iskanju vzdrževalcev stabilnih sistemov za gašenje in ponudnikov, ki bodo izvedli storitev posameznih parcelacij na območju avtocestnega omrežja v državi.

Je kratek rok za oddajo ponudb res le naključje?

Relativno kratek rok bi bil tako lahko pisan na kožo potencialnim ponudnikom, ki so se že več mesecev pripravljali na objavo razpisa. Viri iz vrst domačih gradbincev so v zadnjih dneh med njimi omenjali avstrijski Strabag. Zagotovo se nobeno od slovenskih gradbenih podjetij na razpis ne bo moglo prijaviti samostojno. To bi namreč lahko storilo le, če bi vsako leto med 2011 in 2013 ustvarilo najmanj sto milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. Slovenskim gradbincem so tako vrata odprta le v morebitne konzorcije ponudnikov. Vodilni partnerji v teh bodo morali dokazati, da so v zadnjih treh letih beležili po 50 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

»Rok za oddajo ponudbe je skladen z določili zakona o javnem naročanju (ZJN-2), ki za take vrste razpisov predpisuje minimalno štiridesetdnevni rok za pripravo ponudbe,« odgovarjajo na Darsu. Rok v razpisu za projekt Draženci–Gruškovje je tako le nekaj dni daljši od minimalnega. Pri tem se na Darsu sklicujejo na predhodno informativno obvestilo, ki so ga na portalu javnih naročil objavili junija. »Če naročnik objavi predhodno informativno obvestilo, se lahko rok za oddajo ponudbe po zakonu še skrajša na minimalno devetindvajset dni. V tem obvestilu smo morebitne ponudnike natančno obvestili, za kakšne vrste del in v kakšni ocenjeni vrednosti se bo v naslednjih mesecih pripravil razpis,« poudarjajo na Darsu.

Opaziti je tudi, da so se na Darsu odrekli mednarodno veljavnim splošnim določilom za gradbene pogodbe (FIDIC) pri reševanju morebitnih poznejših sporov z izvajalci del. Iz razpisne dokumentacije so namreč črtali določila, ki se nanašajo na reševanje sporov v mednarodni arbitraži. Namesto tega bo pri projektu Draženci–Gruškovje za reševanje sporov »po veljavnih zakonih Republike Slovenije« zadolženo pristojno sodišče v Ljubljani.