Kovinske peči se sicer zelo hitro ogrejejo, hkrati pa se tudi hitro ohladijo, zato so lončene peči v različnih oblikah in kombinacijah ter izvedbah boljši načinov reševanja te problematike. Z njimi je moč urediti tudi celotno ogrevanje objekta, da o njihovem pomenu v prehodnem obdobju ter tudi v največjem mrazu sploh ne govorimo. Poleg tega so drva najcenejši vir ogrevanja in ponujajo drugačno udobje bivanja. Grejejo s sevalno tehniko, lahko pa se odločimo za toplozračno izvedbo ali kombinacijo, obzidane kaminske vložke ali pa zaribane štedilnike. Navajamo nekaj poudarkov, ki lahko pomagajo pri odločitvi za lokalno peč.

Tloris, število prostorov in življenjske navade

Najpomembnejši pri izboru in načrtovanju tipa peči oziroma sistema so tloris in število prostorov, ki jih želimo ogrevati, ter seveda življenjske navade oziroma potrebe stanovalcev, saj tako kot tip gradnje hiše (masivna, montažna, nizkoenergijska …) tudi način uporabe (vikend ali stanovanjska hiša) vpliva na izbor sistema in vrste kuriva. Pri izbiri je pogosto na prvem mestu oblika oziroma videz peči, ki mora biti usklajena z drugo opremo. Ob tem moramo preveriti tudi statične lastnosti objekta in njegovo požarno varnost. Izbiro goriva nam določajo gospodarske zmožnosti oskrbe in lega objekta (podeželje ali mestno jedro) ter življenjske navade stanovalcev. Za gorivo se lahko uporabljajo drva, lesni briketi, peleti, pa tudi kurilno olje, plin in elektrika.

Najbolje je peč namestiti v sredino prostora ali stanovanja. Taka namestitev prinaša optimalno razporejanje sevalne toplote in najprijetnejše počutje za bivanje, vendar se navadno zaradi dimovodnih napeljav odločamo za postavitev ob steno ali v kot. Tudi nalaganje in čiščenje peči sta pomembni pri odločitvi, kje bo kurišče, saj skušamo doseči čim bližji dostop oziroma čim krajši transport kuriva ter čim lažje čiščenje kurišča. To je lahko na hodniku, v sosednjem prostoru, v kuhinji, v prostoru, kjer je peč, v kleti in celo na prostem. Ena najbolj udobnih rešitev za optimizacijo vsega tega je kurišče z elektronskim krmiljenjem, ki samo upravlja zgorevalni proces in ustvarja minimalno količino ostankov (pepela). Dejavnikov je torej veliko in jih je treba dobro pretehtati ter se nato posvetovati tudi z mojstrom strokovnjakom, ki še dodatno pomaga pri odločitvi.

Prednost lončenih pred drugimi pečmi na drva

Lončene oziroma keramične peči imajo v primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami na drva izrazite prednosti. Ena med njimi je visoka stopnja akumulacije toplote. Ločena peč z enkratnim kurjenjem (nalaganjem) na dan ohranja toploto prek vsega dneva. Temperatura površine keramike je nižja in nežno seva v prostor, kar ugodno vpliva na počutje ljudi. Površina peči hkrati obseva tudi strop in druge predmete, ki toploto vračajo v prostor. Ob blagem sevanju ni pretiranega kroženja zraka v prostoru in s tem prahu ter drobnih delcev, ki so izrazito neugodni za alergike. Prav tako ni zrak v prostoru nikoli pregret ali izsušen.

Pogosto vprašanje je, zakaj lončeno peč postaviti v dnevni prostor namesto klasičnega kamina in katere so glavne koristi in prednosti. Klasični kamini ali kamini s kaminskimi vložki so naprave z velikimi kurišči. Če želimo vzpostaviti normalen kurilni proces, moramo zakuriti veliko drv (5 do 10 kg). Ta sproščena energija se v kratkem času preko sevanja plamena (skozi steklo) in toplega zraka (s konvekcijo) sprosti v prostor. S tem dobimo zelo intenzivno ogrevanje prostora in močno gibanje toplega zraka po prostoru, posledica tega pa ta čezmerno dviganje prahu in suh zrak, kar neugodno vpliva na počutje. Ko je proces gorenja končan, moramo ciklus ponoviti, sicer se prostor ohladi. Ta način ogrevanja prostora je torej zelo intenziven in v nasprotju z ogrevanjem z lončenimi pečmi ni enakomeren in blag. Omeniti pa je treba, da se pri sodobnih izvedbah kaminov tako oddajanje toplote ublaži s primerno keramično obzidavo in vgradnjo akumulacijskih zavor, ki se jih namesti ob kaminski vložek. Tako dobimo bolj primerno ogrevalno napravo, ki pa kljub vsemu ne dosega prednosti prave lončene peči. (hh)