Pa naj gre za krušne peči v kmečkih hišah ali pogosto vinskih ali lovskih sobah, potem razkošne kamine z litoželeznimi zastekljenimi kurišči, ki so praviloma obzidani, ali pa lončene peči standardnih ali povsem sodobnih oblik. In seveda, ne nazadnje so tu tudi štedilniki na drva, ki še zdaleč niso izumrli. O lokalnem ogrevanju in izbiri peči smo pisali v prejšnji številki, tokrat pa bomo rešili nekaj vprašanj, ki so jih na nas naslovili različni bralci.

Centralno v lokalnem

Najprej omenimo ogrevanje več prostorov s krušno pečjo in registri v peči ali ogrevanje več prostorov s pomočjo registra v štedilniku. Te sisteme nekateri izvajalci sicer izvedejo, obstaja pa dvom, ali se ti sistemi najboljše obnesejo. Kajti če imate krušno peč in v njej register, boste imeli več težav. Prvič, peč bo prevroča, drugič, ne boste mogli peči kruha v njej, in tretjič, dobili boste premalo energije oziroma tople vode za ogrevanje drugih prostorov. Podobno velja za register v štedilniku, s tem, da so vprašljivi tudi varnostni elementi. Skratka kombinirane sisteme odsvetujemo, res pogojno jih lahko uporabite v majhnih počitniških objektih. Drugo področje pa je ogrevanje s toplozračnim kaminom, kjer segrevate obvodni zrak in ga lahko vodite v različne prostore. Sistem je lahko dokaj uporaben pri nizkoenergetskem objektu (v kombinaciji z rekuperatorjem), seveda pa je tudi tukaj potrebna pazljiva izvedba.

Kamin brez dimnika

Drugo vprašanje bralca Andreja B. iz Novega mesta je, kako bi v stanovanjski hiši zgradil kamin brez dimnika. Lahko se odločite za električni kamin. Elektrika bo poskrbela za ogrevanje, avdionaprava za prasketanje ognja in slika za vizualizacijo ognja. Skratka, od daleč ne boste opazili, da gre za električni kamin. Druga možnost je tudi lončena peč brez dimnika. V zgornjo ploščo, lahko pa tudi stene, namestite cevi talnega ogrevanja in na tak način dobite peč, ki vas bo grela vedno, ko boste imeli vklopljeno centralno ogrevanje, čeprav z nekoliko zamika.

peci1.jpg

Prezračevanje

In še eno vprašanje, ki je izjemno pomembno. Bralec Miha Rozman nas je vprašal, ali lahko vgradi krušno peč v prostor brez dodatnega dotoka zraka. Odgovor je odvisen od dotoka zraka v objekt in stanovanje. Če imate slaba okna in vrata, ki ne tesnijo, potem je odgovor pogojno pozitiven, v nasprotnih primerih pa je praktično pri vseh pečeh potreben dotok svežega zraka. Konkretno: če zaprete vrata krušne peči, bo ta ugasnila, če zaprete vrata zračnika lončene peči, bo ta spet ugasnila, kar preprosto pove, da ogenj ne gori brez zraka. In v sodobnem stanovanju z dobro zatesnjenimi okni lahko tega zraka kmalu zmanjka, zato je pri vsakem kurišču na odprt ogenj, pa naj gre za plinsko peč, peč na olje ali peč na drva, obvezen dotok svežega zraka. In seveda pravilno dimenzioniran dimnik. Tako njegov presek kot tudi višina... Ampak o tem v enem izmed nadaljevanj o lokalnem ogrevanju.

Dodatno ogrevanje

Naj pa nekaj besed spregovorimo tudi o pomenu lokalnih peči za dodatno ogrevanje. V prehodnem obdobju, ko dnevne temperature še ne zahtevajo celodnevnega ogrevanja, je občasno kurjenje v kotlu za centralno ogrevanje samo za nekaj ur energijsko neučinkovito. Ko se proti večeru v stanovanju ohladi, je tako primerneje zakuriti v kaminu ali peči in tako z manjšo količino goriva ustvariti želeno temperaturo. Lokalno ogrevanje lahko v prehodnem jesenskem ali spomladanskem obdobju nadomesti centralno ogrevanje, ki bi v tem času obratovalo z nizkim izkoristkom. Tako lahko izboljšamo celoletni izkoristek ogrevanja hiše ali stanovanja. Poleg tega so peči vedno dobrodošel rezervni vir toplote v primeru, ko centralni sistem ogrevanja ne deluje zaradi različnih okvar, izpada električne energije in podobno.

Dodatni razlog, zaradi katerega se tako investitorji kot projektanti ogrevalnih sistemov odločajo za vgradnjo lokalnih peči, je, da so starejši sistemi centralnega ogrevanja dimenzionirani na ekstremne pogoje (za območje večjega dela Slovenije veljajo projektne zunanje temperature od –18 do –21 stopinj Celzija), ki vladajo samo nekaj dni v ogrevalni sezoni. To pomeni, da večji del ogrevalne sezone centralni sistem obratuje z manjšo toplotno močjo in s slabšim izkoristkom. Zaradi tega se danes vse bolj uveljavlja pravilo, da centralni ogrevalni sistem dimenzioniramo na milejše zunanje klimatske pogoje in predvidimo lokalno peč kot dodatni vir ogrevanja, kadar zunaj nastopijo izjemno nizke temperature.