Po svoje je zelo zanimivo, kako so v preteklosti ogrevali cele stavbe z eno pečjo. Kamin ali lokalna peč je bila postavljena v sredini zgradbe, okoli tega prostora pa so bili še drugi, kar je bil poenostavljen sistem toplozračnega ogrevanja, ko je toplota prehajala iz centralnega prostora v zunanje.

Prenašanje toplote

Lokalne peči so bile in so še vedno zanimive. Preden spregovorim o tem sistemu, morda še nekaj besed o v uvodu omenjenem tako imenovanem toplozračnem sistemu, vendar sodobnem. V nekaterih energetsko varčnih stavbah namreč za večje ugodje bivanja skrbijo s toplozračnim ogrevanjem. Sodoben sistem ogrevanja s prenosom in čiščenjem zraka namreč poskrbi za to, da se iz bolj ali preveč ogretega prostora jemlje toploto in se jo prenaša v manj ogrete prostore. Kar spet pomeni, da lahko, malo karikirano sicer, ogrevamo s pomočjo lokalne peči vso hišo. Omenjeno je povedano zelo poenostavljeno in se potem tukaj dodajajo sistemi za dodatno ogrevanje s toplotnimi črpalkami in drugi, ampak v osnovi gre za uravnavanje toplote v vsej hiši s pomočjo toplozračnih sistemov in prenosom toplote iz enega prostora v drugega. Ostanimo pri lokalnem ogrevanju. Pri izbiri peči je pomembno marsikaj. Vse od dobrega načrtovanja oblike, velikosti in materialov do izbire sistema peči (lončena, toplozračna, odprt kamin ali kamin z vložkom, lokalna litoželezna peč ...), pravočasno načrtovanje dobrega in kvalitetnega dimnika ter seveda v vsem tem tudi izbira odličnega mojstra pečarja.

Gradnja lokalne peči

Postopek pri gradnji lokalne peči je naslednji. Najprej morate poznati možnosti za odvod dimnih plinov (praktično je dobro načrtovati bodoči kamin oziroma lokalno peč že ob gradnji objekta), potem sledi izbira sistema peči (kamin, zaprt z vložkom, lokalna peč, krušna peč ...). Najpomembnejši pri izboru in načrtovanju tipa peči oziroma sistema so tloris in število prostorov, ki jih želimo ogreti, ter življenjske navade stanovalcev. Tako kot tip gradnje hiše (masivna, montažna, nizkoenergijska …) tudi način uporabe (vikend ali stanovanjska hiša) vpliva na izbor sistema in vrste kuriva. Na obliko peči vpliva tudi arhitektura prostora. Peč naj bo optično usklajena s preostalo opremo. Pred gradnjo moramo preveriti statične sposobnosti objekta in predvsem podlage oziroma tlaka (na mestu, kjer bo stala peč, ne sme biti toplotne izolacije v tlaku) ter hkrati ob načrtovanju poskrbeti za upoštevanje vseh določil s področja požarne varnosti.V preteklosti je pogosto veljalo, da kamini niso funkcionalni, danes pa je nasprotno. Tudi kamini s sodobnimi rešitvami lahko veliko pripomorejo k ogrevanju stavbe. Prednost peči s kovinskimi vložki in tako imenovanih kaminskih peči je zelo hitra odzivnost. Slabost lokalnih lončenih peči je namreč relativno dolg zamik od začetka kurjenja, pri kaminskih pečeh pa se litoželezni vložek relativno hitro segreje. Peči (npr. Lokaterm, France Turbo) imajo praviloma dvojni kovinski plašč in oddajajo sevalno temperaturo skozi plašč, hkrati pa se zrak segreva s kroženjem zraka, ki se segreva znotraj dvojnega plašča. Pri takih pečeh je zelo pomembna tudi kakovost izgorevanja, ki jo dosegajo s trojnim dovodom zraka in posebnim sistemom predogrevanja (z naravnim obvodom) zraka.

Ne pozabite na svež zrak

Ne glede na vse pa nikoli ne pozabite, da lokalne peči na trdo kurivo potrebujejo zrak! In seveda kvaliteten in pravilno zgrajen dimnik. V osnovi seveda za gorenje, če pa ga peč črpa iz prostora, ki nima dovoda svežega zraka, lahko pride do izhajanja dimnih plinov in mogočih zastrupitev. Zato v osnovi poskrbite za dovolj zračenja in neodvisen dovod svežega zraka v prostor, še najboljša rešitev pa je dovod zraka iz okolice objekta v peč skozi posebno cev.