Naš prvi nasvet, izberite ponudnika, ki vam oken ne bo prodajal, ampak vam bo pri izbiri svetoval.

Začne se pri izbiri materiala. Izbiro ALU oken priporočamo predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se izbira navadno omeji na PVC ali les. Sodobna tehnologija izdelave in obdelave materialov omogoča, da ni bistvenih razlik med doseganjem energetske učinkovitosti in vzdrževanjem.

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti. V kolikor opravljate klasično adaptacijo, brez zahtev po večji energetski učinkovitosti, vam bo dober svetovalec oziroma prodajalec svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo nekje okrog 1,00 W/m²K, s tremi tesnili in primerno zasteklitvijo. V primeru, da gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, pa izberite okna in vrata, ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,80 W/m²K.

Zadnje čase je veliko slišati o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken primarno osredotočate na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje, kajti to sta osnovni funkciji okna na podlagi katerih se opravljajo tudi testi kakovosti. Za učinkovito izmenjavo zraka v prostoru je dovolj, če tri do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih. Poceni in varna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik. Ta način vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

Tako kot izbira oken, naj bo tudi izbira vrat preudarna in naj se prav tako začne pri izbiri materiala. Med najbolj vzdržljive spada aluminij, zato ga priporočamo za vhode z veliko frekvenco prehoda. Za energetsko učinkovitejše objekte priporočamo vrata iz umetnega materiala (PVC), saj je ta boljši izolator.

In končno cena. Pred seboj imate več ponudb različnih proizvajalcev, ki so na prvi pogled enake, cene pa se (lahko) kljub temu zelo razlikujejo. Svetujemo vam, da primerjate število postavk. Ali so vse postavke zajete v končno ceno in ali se ujema število elementov na ponudbah, ki jih primerjate. Pozorni bodite na ponujene profile. Tu je bolj kot število komor pomembna debelina profila. Debelejši kot je profil, večjo stabilnost in izolacijo vam zagotavlja. Prav tako preverite število tesnil, pozornost pa namenite tudi načinu zasteklitve - kaj vključuje osnovna cena in kaj je za doplačilo.

Ne pozabite natančno pregledati vključenih storitev. Ali so vse, ki ste jih želeli, zajete v ceno (dostava, montaža, letvanje, zidarska dela, odvoz materiala in potni stroški). In seveda, ne pozabite na garancijo, ki vam jo proizvajalec zagotavlja, ter njegov servis.

V družinskem podjetju AJM okna-vrata-senčila d.o.o. se zavedajo, da je nakup stavbnega pohištva velika investicija. Zato vam oken in vrat ne bodo samo prodali, temveč vam bodo tudi brezplačno svetovali in opravili potrebna merjenja.

Podjetje AJM okna-vrata-senčila d.o.o. je slovensko družinsko podjetje z več kot 20 letno tradicijo. Uporaba kakovostnih materialov, natančna izdelava in velik izbor izdelkov, jih uvrščajo v sam vrh proizvajalcev stavbnega pohištva. So tudi eden izmed med vodilnih ponudnikov PVC- in ALU-stavbnega pohištva v Sloveniji ter v tem delu Evrope.  

Njihovo kakovost in zadovoljstvo kupcev z njihovimi izdelki dokazujeta tudi prejeta certifikata Trusted Brand (o zadovoljstvu kupcev) in Best Buy Award (odlično razmerje med kakovostjo in ceno).

Trenutno lahko kupci pri njih izkoristijo ponudbo ugodnejše cene stekla in sicer za ceno dvoslojnega stekla ponuja podjetje AJM okna-vrata-senčila troslojno steklo. Poleg tega pa še dodaten 8 % popust v primeru plačila svojega naročila v 7 dneh od izdane ponudbe ali 5 % za plačilo v 10 dneh.