Korošica se na ameriški sneg privaja že devet dni. V Aspnu se bo konec tedna nadaljeval svetovni pokal v veleslalomu in slalomu, sledila bo selitev v Kanado, kjer bodo v Lake Louise uvodne tri preizkušnje v hitrih disciplinah. Privajanje na ameriški sneg je v tej sezoni še pomembnejše, saj Tino Maze in tekmice v prvi polovici februarja čaka nastop na svetovnem prvenstvu v bližnjem Beaver Creeku, ki se nahaja v isti ameriški zvezni državi kot Aspen.

Ali potekajo treningi in priprave na tekme po načrtu?

Okvirni program je vedno pripravljen, a se mu je treba zaradi vremenskih razmer praviloma prilagajati. Za zdaj sem se večinoma posvečala treningu veleslaloma in slaloma. V nedeljo sem imela prost dan, ko je zapadlo tudi precej novega snega, tako da so bile na začetku tedna prave zimske razmere. Po daljšem času me je tako zeblo, da sem si morala med treningom sezuti smučarske čevlje. Če te preveč zebe v prste na nogah, namreč posledično ne čutiš terena, kar je lahko precej nevarno.

Kot aktualna zmagovalka svetovnega pokala doslej še niste prispeli v ZDA. So posledično občutki kaj boljši?

Precej. Lepše in lažje je trenirati s popotnico dobrega rezultata. Še boljši je občutek, ko vidim, da na treningu normalno funkcioniram, delam na visoki ravni in sem hitra.

Prva preizkušnja vas v soboto čaka v veleslalomu. Ledeniški uvod ni bil spodbuden. Boste posledično bolj motivirani?

Bom. Moj cilj je dokazati, da Sölden ni bil pravi kazalec forme. Prepričana sem, da sem sposobna precej boljšega nastopa, kot sem ga prikazala oktobra na avstrijskem Tirolskem.

Pred začetkom sezone 2014/15 ste dejali, da je bila veleslalomska zmaga pred dvema letoma v Aspnu ena vaših najslajših. Jo na samem prizorišču kdaj podoživite?

Zelo lepi so spomini na tisto zmago, mojo prvo na ameriških tleh. Žal je lani nisem imela možnosti braniti, saj so preizkušnje potekale v Beaver Creeku, kjer je bila generalka pred svetovnim prvenstvom. Na izjemno težkih terenih se lani nisem znašla, razlog pa je bil v tem, da nisem smučala najbolje. Veselim se tekem v Aspnu. Predlanska sezona je bila sicer nekaj posebnega, saj sem po dobrem začetku sezone blestela na vseh prizoriščih. Tedaj sem imela veliko tekmico v Lindsey Vonn, sedaj ima podobno vlogo njena rojakinja Mikaela Shiffrin. Zato je lep izziv, da sem dobra na njihovem terenu.

V nedeljo boste na slalomu oblekli rdečo majico vodilne alpske smučarke v svetovnem pokalu. Nazadnje ste jo nosili lani na uvodu v Söldnu. Ste jo kaj pogrešali?

Zelo sem jo pogrešala. Ko na tekmi nosiš rdečo majico, daješ jasno sporočilo vsem, da si v tistem trenutku najboljši v določeni disciplini. Zavedam se, da je do konca slalomske sezone še devet preizkušenj, da bo treba trdo garati za vsako točko. Ne glede na to pa bo lepo obleči rdečo majico in jo braniti pred napadalkami.

Ali ameriške smučarke v ZDA čutijo kaj večji pritisk kot na evropskih preizkušnjah?

Kolikor sem opazovala Američanke, se vsaka drugače spopada s pritiskom. Lindsey Vonn je denimo vselej čutila precejšnjo breme, saj si je vedno želela biti najboljša na domačem snegu. Tako v Aspnu kot Beaver Creeku ni znala pokazati svojih sposobnosti in je imela vselej nekaj dodatnih težav. Za Mikaelo Shiffrin in Julio Mancuso to ne drži. Ameriške smučarke so nedvomno pod večjim pritiskom, od vsake posameznice pa je odvisno, kako sprejme dodatno breme.

Zgodovina vaših uspehov v Mariboru kaže, da ste se vi z dodatnim pritiskom večinoma dobro spopadli.

Na mariborskih tekmah vselej čutim dodatno breme, ki pa mi ga je uspevalo obrniti v svoj prid. To navsezadnje kažejo tudi uspehi.

Vas mimoidoči v Koloradu prepoznavajo kot na evropskih klasikah ali imate daleč od doma vendarle nekaj več zasebnosti?

Kjer koli se nahajam, vedno lahko najdem svoj mir. V ZDA še nekoliko lažje. Okolje, v katerem se trenutno nahajamo, je smučarsko, tako da me ljudje poznajo. Predvsem na smučišču. Ko pa se zvečer odpravim na večerjo, nisem taka zvezda, da ne bi imela nekaj zasebnosti.

Vam posledično, ker vadite na ameriškem snegu, misli kdaj uidejo dobra dva meseca naprej, ko boste 3. februarja na superveleslalomu branili naslov svetovne prvakinje?

Bližajoče svetovno prvenstvo jemljem kot izziv. Motivirana bom že s tega stališča, ker v ZDA še nikoli nisem tekmovala na svetovnem prvenstvu. Lanski testi na progah v Beaver Creeku so bili sicer šokantni, saj je proga zahtevna. Ker bodo preizkušnje za naslove februarja, bom imela v nogah bistveno več smukov in superveleslalomov, tako da bom lahko lažje napadla progo.

Ste v Severni Ameriki našli kaj časa za trening hitrih disciplin, ki bodo na sporedu v Kanadi pet dni po Aspnu?

Naredila sem dva zelo dobra superveleslalomska treninga in vesela sem, da lahko rečem, da se počutim dobro tudi v tej disciplini. Sprva smo v ekipi načrtovali, da bi naredila tudi en smukaški trening, a smo se odločili, da se vendarle bolj posvetim slalomu in veleslalomu.