Obama je v ponedeljek podelil 18 predsedniških medalj svobode, najvišjega odlikovanja, ki ga lahko v ZDA dobi civilist. Med nagrajenci so tudi glasbenik Stevie Wonder, čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende, novinar Tom Brokaw in skladatelj Stephen Sondheim, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Še posebej pa je čast izkazal Streepovi. »Meryl je resnično ena od vodilnih ameriških dam,« je dejal. »Vloge predstavi tako celovito in čustveno (...) pela je Abbo, kar, kot veste, ni kar tako. Naučila se je igrati violino, nosila redovniško kuto, se soočila z napadalnim levom in osvojila vsak naglas pod soncem,« je Obama opisal delo trikratne dobitnice Oskarja.

Streepova je prvi zlati kipec Ameriške filmske akademije prejela leta 1980 za vlogo v filmu Kramer proti Kramerju, leta 1983 za Sofijino izbiro in 2012 za vlogo v Železni gospe.

Ameriški predsednik pa je posebej izpostavil tudi slepega glasbenika Wonderja. Kot je dejal, je bil njegov album Talking Book prvi, ki ga je kdaj kupil. »Bil sem star deset let, morda enajst. S svojim lastnim denarjem. Nisem ga imel veliko,« je še povedal Obama.