Bogdan Gabrovec je prvi, ki se je dan pred uradno objavo kandidatov za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez odločil, da uradno predstavi svojo kandidaturo. Gabrovec je imel ob sebi glavna podpornika Janeza Sodržnika in Iztoka Čopa, ki sta očitno ostala zvesta svoji obljubi, čeprav je v igro vstopil njun tesni kolega in sodelavec Zoran Janković. Gabrovčev nastop pred novinarji je bil prepričljiv, v ušesa pa je najbolj šlo dejstvo, da je vse bolj odločen pri napovedih sprememb prihodnosti delovanja olimpijskega komiteja.

Gabrovec je za lokacijo izbral Atletsko zvezo Slovenije. Razlog je bil, da so se vodilni pri kraljici športa odločili, da bodo vsak torek gostili tako imenovane olimpijske pogovore, na katerih bodo kandidati za predsednika OKS izmenjaje predstavljali svojo vizijo. Predsednik AZS Gregor Benčina je z najožjimi sodelavci naredil zanimivo potezo, ki pomeni novost v slovenskem športu in je vredna pohvale.

V zadnjih tednih smo v Dnevniku obširno predstavili glavne poudarke Gabrovca v boju za predsedniško mesto na najvišji športnopolitični funkciji v državi. Sedaj jih je Gabrovec napisal še v zgibanki. Ta se konča s citatom: »Skrb za športnike in športnice vseh kakovostnih in starostnih skupin bo temeljno poslanstvo mojega mandata.«

Najzanimivejši del obsežne predstavitve programa in vizije Bogdana Gabrovca je sledil proti koncu nepričakovano dolgega druženja. Vprašali smo ga, ali bo imel generalni sekretar, ki je sicer najbolj plačani uslužbenec na OKS, tudi pod njegovim vodstvom možnost, da bo v prostem času stečajni upravitelj, kot je to Tone Jagodic. »Takšne zadeve se pod mojim vodstvom ne bodo več dogajale. Razpis za generalnega sekretarja bo vezan na moj mandat. Tisti, ki bo izbran, bo zagotovo opravljal le svoje primarno poslanstvo,« je bil odločen Bogdan Gabrovec, ki je v večini zadovoljen z delovno obremenjenostjo 35 redno ali pogodbeno zaposlenih delavcev na OKS. »Kaj pomeni večina? Osemdeset proti dvajset,« je odgovoril Gabrovec.

Iztok Čop, ki je v Gabrovčevi sestavi zadolžen za vrhunski šport, pravi, da je nedopustno, da država dobi več denarja od prodanih športnih copat, kot ga nameni športu. Čopa na drugi življenjski poti po izjemni športni karieri čaka še nekaj kilometrine, da bo postal boljši in prepričljivejši govorec. Je pa nedvomno s svojimi uspehi in neposrednostjo človek, ki bi si ga želel imeti ob sebi vsak športni funkcionar.

Janez Sodržnik je izkušen športni funkcionarski lisjak, ki navzven deluje, da je na vrhuncu svojih moči. Sodržnik pravi, da je temeljno poslanstvo olimpijskega komiteja, da se z njim poistovetijo športniki, saj lahko le skupaj dosežejo želene premike. »Z Zoranom Jankovićem sva se pred enim mesecem pogovorila odkrito. Povedal sem mu, da mi je žal, ker se za kandidaturo ni odločil že prej. Hkrati sem mu dejal, da sem podporo obljubil Bogdanu Gabrovcu ter da je ne bom pretrgal,« pravi Janez Sodržnik, čigar ena od vizij je, da bi imelo prostovoljstvo v športu večji pomen. Tudi kar zadeva pridobivanja finančnih sredstev.

Gabrovec si želi, da bi imeli v Sloveniji stabilnejšo vlado, s katero bi bili mogoči dogovori na vseh področjih družbene sfere. V športu bi rad uvedel sistem po vzoru kulture, ki se zna precej bolje bojevati za svoje pravice. Če bo prevzel mesto predsednika OKS, bo imel Gabrovec odlično izhodišče za pogajanja. Na zadnjih dveh olimpijskih igrah je Slovenija osvojila kar dvanajst kolajn, kar individualne športne panoge po uspešnosti uvršča krepko pred kolektivne.