Ženske, stare 40 let, naj bi se zavedale, da bodo imele z moškim iste starosti težave zanositi, zato si raje poiščejo mlajše partnerje, ki so na vrhuncu svoje plodnosti, poroča britanski Telegraph. Čeprav o moški menopavzi ni veliko govora, nova raziskava opozarja na biološko uro, ki tiktaka tudi v moških, in se ustavi nekje pri 43.

Raziskovalci s kanadske univerze McGill so ugotovili, da je starost moških ravno toliko pomembna kot starost žensk pri ugotavljanju, ali bo par v svojih štiridesetih lahko imel otroka ali ne. Prej je veljajo prepričanje, da moški lahko otroka zaplodijo ne glede na starost, saj se sperma neprestano obnavlja. Pri ženskah po menopavzi jajčniki jajčec več ne izločajo. Znanstveniki pa so ugotovili, da je sperma pri starejših moških podvržena mutacijam. Ženske v svojih štiridesetih bi zato morale poiskati mlajše partnerje, če bi si želele imeti še kakšnega otroka.

»Pri mlajših ženskah imajo jajčeca sposobnost, da popravijo defektni del genskega materiala v spermijih. A ko ženska enkrat doseže 40. let, te sposobnosti ni več,« je izpostavil dr. Michael Dahan. »Najbolj zabavna reč pri temu pa je, da fenomenu 'pum' raziskava daje biološko razlago,« je še dodal.