Po njihovih načrtih naj bi tunizijsko sonce do leta 2018 z energijo oskrbovalo okoli 2,5, milijona domov v Veliki Britaniji. V družbi, ki dela na projektu, so vanj že vložili deset milijonov evrov. Podjetja iz tujine po podatkih BBC kar tekmujejo, katero bo od leta 2017 Otok oskrbovalo z večjimi količinami zelene energije.

Namen podjetja TuNur je uvažati sončno energijo iz Tunizije. V skladu z novimi pravili ministrstva za energijo in podnebne spremembe bo britanska vlada omogočila razvijalcem projektov obnovljivih virov energije, ki nimajo sedeža v Veliki Britaniji, da se potegujejo za pogodbe, ki zagotavljajo subvencije na tem področju. Družba je samo za raziskovanje za namen elektrarne porabila tri leta. Medtem je tudi tunizijski parlament sprejel zakonodajo, ki bi olajšala izvoz energije v druge države.

»Delamo z nekaterimi izmed največjih inženirskih podjetij na svetu. To je resen projekt. Da, seveda je tvegan, tako kot je tvegan tudi vsak drug energetski projekt,« je dejal izvršni direktor TuNurja Kevin Sara. »Uvažanje energije iz severne Afrike v Evropo ni nič novega,« je dodal. Njihovi načrti vključujejo uporabo tehnologije koncentriranih sončnih celic. Pravijo, da bo takšna energija čista, varna in 20 odstotkov cenejša od domačih virov, kot so na primer vetrne elektrarne na morju.

Britanski vladi pa se ne mudi, saj želi predvsem stroškovno učinkovite projekte, s katerimi bi dobili za potrošnike najboljšo ponudbo, ne glede na to, kje bo energija proizvedena. Jasna pa je tudi v naslednji zahtevi: če se bo projekt v Tuniziji izkazal za najbolj primernega, bo morala biti vsa tam pridobljena energija namenjena izključno Veliki Britaniji. »Pričakujemo, da bo, katero koli tuje podjetje bo projekt dobilo, energija namenjena izključno za Veliko Britanijo,« so opozorili v vladi.