Že tretjo sezono zapored sta Celje Pivovarna Laško in Veszprem v isti skupini lige prvakov, tehtnica na štirih medsebojnih tekmah v zadnjih dveh sezonah pa je povsem nagnjena na stran Madžarov – 4:0 v zmagah. V sezoni 2012/13 je bilo 32:22 v Veszpremu in 24:19 v Celju, v minuli pa 31:26 v mestu ob Savinji in 27:26 ob Blatnem jezeru, potem ko je David Razgor v zadnjih sekundah izsilil sedemmetrovko, jo izvajal kar sam in zgrešil. Tudi danes so Madžari v vlogi favorita, kar potrjujejo tudi kvote na eni največjih svetovnih stavnic: na zmago pivovarjev je pet (za en vložen evro jih boste ob njihovi morebitni zmagi dobili izplačanih pet), na Veszprem le 1,25, na remi pa 12.

»Z uspehom v Rusiji smo sicer prebili led v ligi prvakov, še vedno pa mi je žal zamujenih priložnosti proti Vardarju in Montpellieru. A časa za objokovanje ni, saj prihaja Veszprem, ki odkrito napoveduje ne samo sklepni turnir najboljših štirih v Kölnu, ampak tudi naslov prvaka Evrope. Že to pove veliko o kakovosti in moči ekipe,« se zaveda trener Branko Tamše. Na sredini ligaški generalki proti Ormožu (41:28) sta zaradi poškodb na tribunah ostala Ivan Slišković in Vid Poteko, a naj bi bila za obračun z Madžari povsem nared.

Udeleženci lanskega sklepnega turnirja v Kölnu (v polfinalu so izgubili proti Kielu s 26:29, za tretje mesto z Barcelono s 25:26) prihajajo v Celje brez prvega zvezdnika Laszla Nagya. Kar 208 centimetrov visoki levoroki ostrostrelec ima težave z ramenom (natrgana mišica v dolžini 1,5 cm) in naj bi bil z igrišč odsoten štiri tedne. V igri naj bi ga nadomestil Nemec Christian Zeitz, do letos igralec Kiela, a ima tudi on zdravstvene težave. »Jasno je, da proti Veszpremu nimamo česa izgubiti, lahko pa veliko dobimo. Ker gojimo zelo hitro igro, bomo skušali izkoristiti njihove menjave obramba-napad. Če jim bomo 'stekli v hrbet', nam bo tudi v napadu lažje. Za morebiten uspeh se nam mora zgoditi skoraj popolna tekma. Že večkrat smo pokazali in dokazali, da smo tega sposobni, a to moramo delati vseh šestdeset minut, kar pa nam doslej še ni uspelo.«

Za 22-kratne državne in 23-kratne pokalne prvake Madžarske (tamkajšnjo moško reprezentanco je po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015 proti Sloveniji nedavno prevzel Talant Dušebajev, sočasno trener poljskih Kielc) igra tudi peterica, ki je v preteklosti nosila dres pivovarjev. Hrvatoma Renatu Suliću in Mirku Aliloviću ter Bošnjaku Mirsadu Terziću sta se pred to sezono pridružila Gašper Marguč in Mate Lekai. Španski trener Carlos Antonio Ortega ima poleg kopice reprezentantov Madžarske (Nagy, Gulyas, G. Ivancsik, Schuch, Lekai, Mikler...) na razpolago še dvanajst tujcev iz devetih držav: Nemčije (Zeitz), Hrvaške (Alilović, Sulić), Srbije (Ilić), Irana (Jamali), Slovaške (Kancel), Slovenije (Marguč), Švedske (Nilsson), Španije (Vaquero, Ruesga, Garcia) ter BiH (Terzić).

Levoroki David Miklavčič je eden najpomembnejših členov v celjski igri, poleg obrambe pa dobiva vedno več priložnosti tudi v napadu. »Včasih je celo dobro, da si v vlogi avtsajderja in skušaš favorita prelisičiti s hitrostjo, mladostjo in energijo. Žal so naše tekme v ligi prvakov pokazale, da te lastnosti niso vedno dovolj. Vseeno smo doslej prikazali igre, zaradi katerih so verjetno presenečeni tudi tisti, ki so nas odpisali že pred začetkom,« pravi David Miklavčič pred obračunom z Veszpremom, ki tako kot Celje že 20. sezono nastopa v ligi prvakov. Ob tem 31-letni Grosupeljčan opozarja: »Na vseh treh letošnjih evropskih tekmah smo imeli največje težave, ko smo zgodaj prišli do vodstva, a nam potem takšne ravni igre ni uspelo zadržati. To moramo popraviti, odpraviti prevelika nihanja v igri in pridobiti konstantnost. Če bomo v prelomnih trenutkih proti Veszpremu zadržali zbrano igro ter igrali preudarno in pametno, potem se lahko nadejamo točke, morda celo dveh. A tudi poraz za nas seveda ne bi bil katastrofa.«