Zavod za šport Planica je javni razpis za izgradnjo osrednjega objekta za smučarske teke z zunanjo ureditvijo objavil desetega januarja letos. Šele po desetih mesecih so se gradbena dela tudi zares začela. Posel je dobil idrijski Kolektor Koling, ki pa je oddal šele tretjo najcenejšo ponudbo. Ta je bila 400.000 evrov dražja od ponudbe Gorenje Projekta.

Gorenje Projekt izločen zaradi tipkarske napake

Zavod za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, je seveda sprva izbral favorita in najcenejšega ponudnika Gorenje Projekt. A se je izkazalo, da je oddal pomanjkljivo ponudbo, v kateri se nekaj številk iz predračuna ni ujemalo s številkami v ponudbi. To je bilo dovolj, da je državna revizijska komisija ponudbo Gorenje Projekta zavrnila. Zavod za šport Planica je nato izbral Kolektor Koling, saj je ocenil, da je ponudba drugega najcenejšega Strabaga še bolj pomanjkljiva kot tista Gorenje Projekta. Manjkalo je namreč kar 60 strani specifikacij. S tem se je strinjala tudi revizijska komisija in Zavod za šport je prejšnji teden s Kolektor Kolingom podpisal 12,2 milijona evrov vredno pogodbo.

Kolektor Koling je gradbeno inženirsko podjetje, del koncerna Kolektor, ki nima svojih zidarjev in gradbenih strojev. Malce nenavadno je, da ni že ob pogodbi predlagal, s katerimi podizvajalci bo sodeloval. To je za naročila, ki se jih izvaja z javnim denarjem, namreč zelo pomembno, saj naročnik po izdaji računov dela sproti plačuje – podizvajalcem.

Uradno ne sodeluje

Izvedeli pa smo, da se za podizvajalska gradbena dela Kolektor Koling dogovarja z Gorenje Projektom. To zdaj pušča možnost špekulacij o dogovoru med gradbeniki, ki bi lahko s (samo)izločanjem namenoma izsilili višjo ceno in si nato »plen« razdelili med seboj. Naj ponovimo, Kolektor Koling bo v Planici gradil za 12,168 milijona evrov, Gorenje Projekt pa bi isto delo opravil za 11,773 milijona evrov. Razlika je torej nekaj manj kot 400.000 evrov.

Direktor Gorenje Projekta Uroš Razdevšek je najprej dejal, da se s Kolektor Kolingom pogovarjajo in da jih vsako delo zanima ter da bodo skoraj zagotovo sodelovali vsaj pri nekaj, sicer manjših, gradbenih delih. Ko smo ga povprašali, ali so se o poslu pogovarjali še pred dokončno izbiro izvajalca, pa je svojo izjavo nekoliko spremenil, češ da pri tem poslu ne bodo sodelovali, da pa kvečjemu obstaja možnost, da bo Kolektor Koling izbral podizvajalce, ki bi jih tudi sami izbrali, če bi projekt dobili. »Naša želja je bila projekt izvesti po ceni, ki smo jo ponudili, vendar smo žal bili izločeni. Našim potencialnim izvajalcem na poslu, ki smo ga že izgubili, pa seveda ne moremo prepovedati, da se z izvajalcem, ki je bil izbran, ne pogovarjajo o podizvajanju,« je nato še pisno odgovoril Razdevšek.

Eden od potencialnih podizvajalcev bi bilo lahko tudi podjetje Gorenjc v večinski lasti Draga Isajlovića, ki je že prej veliko sodelovalo z gradbinci v Planici kot dobavitelj betona. Njihova betonarna je v Radovljici in je tako ena bližjih Planici. Poročali smo že, da sta Gorenjc in Gorenje Projekt povezana. Lastnika Gorenje Projekta sta Gorenje, sicer glavni sponzor slovenskih skakalcev, in kranjsko podjetje Iskra Impuls. Stična točka je Domen Prešeren, ki je član nadzornega sveta SGP Gorenjc, sicer pa direktor podjetja Tosidos, ki je od letos tudi solastnik SGP Gorenjca. Prokurist Tosidosa pa je Uroš Razdevšek, direktor Gorenje Projekta. Razdevšek je sicer zanikal, da bi bil Gorenjc lahko eden od »potencialnih podizvajalcev«.

Gros ne verjame v kartelni dogovor

Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je pojasnil, da Kolektor Koling v pogodbi ni navedel podizvajalcev, vendar v skladu z zakonom to lahko stori tudi kasneje: »Če ima predlagani podizvajalec plačane prispevke ali odgovorne osebe niso v kakšnem kazenskem postopku, moramo z njim soglašati,« Gros sicer dvomi, da bi pri tem razpisu lahko šlo za kartelni dogovor za višanje cene. »Ocenjene vrednosti sicer na razpisu nismo objavili, a so bile ponujene v okviru pričakovanj. Ko se je začelo zapletati z razpisom, smo še enkrat pozvali vse ponudnike, naj ponovno vložijo bančno garancijo, kar so tudi storili. Če bi se hotel kdo namenoma izločiti, bi že tukaj lahko 'pozabil' na bančno garancijo in potem bi mi bilo res sumljivo. Tako pa je pri tem razpisu čudno le ravnanje Strabaga, ki ima vrhunske strokovnjake za javne razpise in so zagotovo vedeli, da njihova vloga ni popolna, pa so vseeno vlagali pritožbe, zaradi česar nam zdaj časovno že teče voda v grlo,« je pojasnil Gros. Rok za dokončanje tekaškega dela je avgust prihodnje leto, ko mora biti zaradi črpanja denarja EU končan celotni Nordijski center Planica,

Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal za pojasnila ni bil dosegljiv.