Greenpeace je Lego sicer že dalj časa pozival na neprimernost sodelovanja s Shellom pri izdelavi svetovno znanih kock in figuric. Tokrat so z videom Everything in NOT awsome (Vse ni super, op. p.) očitno dosegli cilj, saj je danski proizvajalec igrač po več kot petih milijonih ogledov preprostega prikaza onesnaženja Arktike z nafto vendarle prekinil sodelovanje s Shellom.

V videu je mogoče videti Arktiko sestavljeno iz belih Lego kock, kjer so živali, veseli ljudje in tudi Shellov tovornjak, naftne ploščadi in direktor s prižgano cigaro v ustih. Ko se nafta prične razlivati, zalije celotno Arktiko, ostane pa samo Shellova zastavica. V ozadju je moč slišati nežno melodijo z besedilom Everything is awsome (Vse je super, op. p.). »Shell onesnažuje domišljijo naših otrok. Povejte Legu, naj prekine sodelovanje s Shellom,« piše na koncu videa.

Lego noče postati jabolko spora med Greenpeaceom in Shellom

Lego kocke je trenutno mogoče kupiti na Shellovih bencinskih postajah v več kot 20 državah po svetu. Pogodba med družbama pa naj bi bila težka kar 86 milijonov evrov. Izvršni direktor Jorgen Vig Krundstrop je v odzivu na Greenpeaceovo kampanjo dejal: »Radi bi pojasnili, da glede na trenutne razmere ne bomo obnovili pogodbe o sodelovanju s Shellom. S sodelovanjem s Shellom smo le hoteli izkoristiti način, kako naše igrače pripeljati k večjemu številu otrok.«

Pri tem so v Legu še izrazili nejevoljo, da je Greenpeace uporabil njihove kocke za napad na Shell. »Kot smo že dejali, smo prepričani, da bi se Greenpeace moral neposredno pogovarjati s Shellom. Lego in vsi, ki uživajo v kreativnem igranju, ne bi smeli postati del spora med Greenpeaceom in Shellom,« so še pojasnili.

Poglejte si video: